Incendiul este cel mai frecvent risc care afecteaza locuintele din Romania, motiv pentru care este bine sa fii pregatit si, pe langa masurile de precautie, sa inchei si o asigurare facultativa care sa te protejeze din punct de vedere financiar.
In tara noastra, aproximativ 19 locuinte sunt afectate de incendiu in fiecare zi, din cauza echipamentelor sau a aparatelor electrice improvizate, a focului intr-un spatiu inchis, a instalatiilor de incalzire improvizate sau a cosurilor de fum defecte.
In aceste conditii, o asigurare facultativa este extrem de utila. Mai mult, o astfel de polita te poate ajuta si daca incendiul nu s-a produs la locuinta ta, ci in vecinatate, afectand insa si casa ta prin fumul care ti-a patruns in locuinta, funinginea care s-a depus pe obiecte sau alte pagube generate de eforturile de stingere a incendiului in cladirea vecina.
De regula, o asigurare facultativa a proprietatii (fie ea locuinta sau o proprietate a unei persoane juridice) acopera o serie de cheltuieli efectuate de catre asigurat in urma producerii unor daune, cum ar fi:
- cheltuielile cu lucrari de curatare a locului unde s-a produs dauna (de exemplu, curatarea funinginii depuse pe obiectele de mobilier ca urmare a unui incendiu, ridicarea molozului etc.);
- daunele produse bunurilor asigurate de avarii sau distrugeri cauzate de masurile de salvare luate in timpul producerii evenimentului asigurat (de exemplu pagubele produse de apa utilizata de pompieri pentru stingerea incendiului);
- cheltuielile facute in vederea limitarii daunelor.
De asemenea, printre acoperirile mai putin cunoscute ale politelor de asigurare pentru proprietati (inclusiv asigurarile facultative pentru locuinte) se numara:
- cheltuieli cu interventia pompierilor pentru stingerea incendiilor;
- cheltuieli de reproiectare;
- cheltuielile necesare pentru expertiza daunei.
Suplimentar, intr-o asigurare facultativa pentru proprietati pot fi cuprinse si alte cheltuieli, generate de producerea unor evenimente asigurate la cladirea/locuinta asigurata, cum ar fi:
- inchirirea unui spatiu de locuit in perioada in care locuinta este improprie locuirii / inchirierea de spatii pentru transferul temporar al activitatii;
- cheltuieli pentru inlocuirea cheilor sau a sistemului de inchidere aferent usilor exterioare de acces in locuinta / cladire, ca urmare a furtului prin efractie/talharie ori pierderii cheilor;
- costuri aferente mutarii temporare a bunurilor, pentru depozitarea acestora, pana la finalizarea lucrarilor de reparatii la locatia asigurata;
- cheltuielile pentru refacerea documentelor si datelor pe suport de hartie (arhive) deteriorate.
Astfel de cheltuieli sunt acoperite de regula intr-o anumita sublimita precizata de asigurator in polita ori in conditiile de asigurare atasate.
Recomandarea noastra este sa fii atent la conditiile si termenii politei tale si, in cazul in care ai nelamuriri, sa soliciti consultanta de specialitate de la un specialist in asigurari de asigurari. Fiecare asigurator ofera diverse tipuri de acoperiri, in functie de nevoile clientilor, produsele de asigurare practicate, analiza de risc etc.
Nu uita ca, pentru a incheia o asigurare facultativa a locuintei, trebuie sa detii o polita PAD (asigurarea obligatorie impotriva dezastrelor naturale). In primul trimestru din 2019, au fost incheiate aproximativ 355.000 de contracte noi de asigurare facultativa a locuintei, gradul de cuprindere in asigurare fiind inca redus fata de media europeana. In statele dezvoltate, majoritatea proprietarilor de locuinte / cladiri incheie polite facultative, pentru a fi protejati din punct de vedere financiar in cazul producerii unor evenimente neplacute care, in lipsa unei asigurari, le-ar afecta semnificativ bugetul.