Oamenii se simt in general in siguranta in propria lor casa. Dar aceasta liniste poate fi uneori inselatoare, caci exista pericole si in locuinta. Si aici nu enumaram doar banalele electrocasnice. Numeroase alte obiecte pot pune in pericol sanatatea si viata noastra.
Probabil, tu ai facut categorii deja cu lucrurile periculoase precum produsele de curatenie pline de chimicale, lumanarile sau betele parfumate. Altele pot fi insa mai putin vizibile.
Printre riscurile acoperite se numara
Incendiu, traznet, explozie, caderea aparatelor de zbor
Furtuna, grindina, avalanse, greutatea stratului de zapada sau gheata
Furt
Inundatie cu apa provenita de la vecini
Avarii ale instalatiilor de apa, canalizare sau incalzire centrala
Cutremur
Inundatie din cauze naturale
La ce pericole sa fii atent in locuinta
Retine ca este interzisa supraaglomerarea, iar folosirea continua a unui prelungitor poate provoca deteriorarea rapida a izolarii si reprezinta risc de incendiu.
Un studiu american arata ca prelungitoarele sunt vinovate de 3300 de incendii in fiecare an si de moartea a peste 300 persoane
Curata masinile de spalat inainte de fiecare folosire si verifica sa fie suficient spatiu fata de pereti pentru a se faca o racire adecvata.
Discuta cu copiii si explica-le ca masina de spalat poate fi o capcana pentru ei. Retine ca cel mai mare risc este reprezentat de pericolul de incendiu datorita acumularii de scame.
Pentru a scapa de molii depoziteaza lucrurile in saci ermetici sau curata des casa. Incearca sa nu folosesti naftalina.
Ar trebui sa stii totusi ca naftalina provoaca o descompunere a celulor rosii la copiii cu o deficienta genetica numita G6PD , iar pediatrii recomanda interzicerea acesteia, dupa ce a fost legata de moartea unui copil. Si alte componente (paradiclorbenzen) ale produselor antimolii pot provoca ameteli, stari de voma, oboseala, dureri de cap, iritaii ale ochilor.
Curata umidificatorul daca nu il folosesti perioade lungi de timp. Acesta poate adaposti spori, mucegai si bacterii. Daca il pornesti, vei transmite toti acesti germeni in aerul pe care il respiri.
Fii atent ce mobila cumperi sau unde locuiesti, pentru ca OSB se poate regasi atat in constructii, cat si in piese de mobilier.
Daca te intrebi cum te poate afecta placajul, iti dam un singur cuvant: formaldehida. Acest produs chimic poate provoca senzatii de arsuri in gat si la ochi si reactii adverse la cei bolnavi de astm. Exista de asemenea cercetari care demonstreaza ca declanseaza cancer la animale.
Curata covoarele din casa cat de des poti. Desi carpeta ta poate parea inofensiva, ea poate emite chimicale potential periculoase.
In plus, ar trebui sa fii constient ca mocheta poate capta poluanti, precum praf, noroi, matreata de la animale, ce pot afecta pe oricine cu cele mai mici probleme de respiratie.
Acesta este folosit pentru a face orice bun posibil- de la ochelari la carcase de calculator sau mobil, dar acestea nu prezinta un pericol. Problema este cand sunt folosite pentru a fabrica cutii pentru mancare.
Controversa provine de la degradarea unui produs chimic bisphenol A (BPA) cand vine in contact cu apa. Multe cutii pentru mancare, biberoane, pahare sau termosuri, cani de cafea subliniaza ca nu contin BPA.
Inhibatorii de foc sunt chimicale gasite in numeroase produse pentru a le impiedica sa arda cand sunt expuse la foc.
Acestea se gasesc adesea in saltele, tapiterii sau jucarii de plus. Pot contine toxine ce au fost legate de cancer si alte probleme.
Unele din cele mai periculoase obiecte dintr-o casa, din motive evidente. Printre principalele cauze ale incendiilor: o statistica arata ca circa 20% din incendii sunt provocate de aparate si instalatii electrice defecte. NU lasa radiatoare, aeroterme, caloriferele electrice sau chiar fierul de calcat nesupravegheate.
Ingredientele corozive din produsele de curatat sunt periculoase pentru ochi si piele.
Produsele de curatat si de improspatare a aerului cand sunt folosite in exces sau intr-un spatiu mic, neventilat, pot produce niveluri de poluare toxice.
Desi sunt foarte comode, vasele neaderente au un mare dezavantaj. Politetrafluoretilena – invelisul ce le face neaderente emite un gaz cand este incalzit. In plus, acesta este adesea folosit pe deasupra aluminiului, care este de asemenea periculos pentru sanatate. Incearca sa iti dotezi bucataria cu vase din inox, ceramica sau emailate.
Nu mai folosi sapunuri antibacteriene! Multi ani, sapunurile antibacteriene au fost considerate cea mai sigura metoda de a combate bacteriile, dar s-a descoperit ca acestea pot crea bacterii rezistente la antibiotic.
De cele mai multe ori, locuinta este cel mai de pret bun al familiei. O asigurare pentru aceasta are o valoare extrem de mica, comparativ cu valoarea pe care o acopera.
De retinut!
O asigurare facultativa pentru locuinta nu poate fi incheiata fara asigurarea obligatorie a locuintei impusa de lege- PAD
CE SE POATE ASIGURA
PAD
locuinte tip A- constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic
locuinte tip B – constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic
FACULTATIVA
locuinta apartamente, case, vile etc, dar si bunurile incluse in acesrea (mobilier, echipamente electrocasnice si electronice, imbracaminte etc.), dar si obiecte de valoare, bijuterii, in baza unor clauze aditionale
RISCURI ASIGURATE
PAD
cutremur, inundatii, alunecari de teren – ca fenomene naturale, in limita a 20.000 EUR (locuinte tip A) si 10.000 EUR (locuinte tip B)
FACULTATIVA
In functie de asigurator si de tipul produsului (exista produse mai simple, ce ofera un pachet de riscuri si acoperiri suplimentare gandite pentru o protectie optima si proces de vanzare rapid, dar si produse complexe in care clientul isi poate personaliza pachetul de riscuri). Riscurile acoperite sunt:
- Flexa;
- Fenomene atmosferice
- Dezastre naturale
- Riscuri politice;
- Furt;
Alte riscuri …- in baza unor acoperiri aditionale (fenomene electrice, avarii accidentale centrala termica etc