10 RECOMANDĂRI ESENȚIALE PENTRU CONDUCEREA DEFENSIVĂ

Mulți conducători auto cred că simpla cunoaștere a regulilor de circulație este suficientă pentru a face față exigențelor traficului actual. În realitate, pentru a circula în condiții de siguranță, este nevoie de un stil de conducere defensiv. Acesta are la bază o bună capacitate de a anticipa și de a gestiona corect situațiile periculoase în trafic, pentru a reduce riscul de implicare în coliziuni.

Conducerea defensivă nu este doar o abilitate, ci o artă care necesită anticipare, prudență și o atitudine calmă în fața provocărilor traficului. Este mult mai mult decât respectarea regulilor de circulație; este despre a fi pregătiți pentru neprevăzut, evitând astfel accidentele și păstrând siguranța tuturor participanților la trafic.

Practic, conducerea defensivă este un stil de conducere care utilizează o varietate de tehnici și tactici pentru a vă menține pe dumneavoastră și pe toți ceilalți în siguranță pe drum, în ciuda condițiilor meteo-rutiere nefavorabile sau a greșelilor altora. Atenție! Riscul generat de atitudinea partenerilor de trafic există pentru că nu toată lumea conduce bine, dar majoritatea oamenilor cred că sunt cei mai buni șoferi. În plus, mulți se avântă în manevre riscante, mizând pe sarcina altora de a-i feri, așa cum procedează adesea pietonii indisciplinați.

De aceea, când porniți la drum, amintiți-vă următoarele recomandări pentru a vă asigura o călătorie sigură și plăcută:

  • Nu vă urcați la volan când capacitatea de a conduce vă este afectată. Conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor, a oboselii sau a unor afecțiuni medicale ori a consumului de medicamente este extrem de riscantă. Toate aceste situații afectează grav capacitatea de concentrare a atenției în trafic, percepția corectă a vitezelor și distanțelor, judecata corectă și viteza de reacție, generând un risc major de producere a accidentelor.
  • Pregătiți-vă înainte de a pleca. Alocați suficient timp pentru deplasare, astfel încât să evitați graba și să vă permiteți pauzele și opririle necesare când abordați trasee mai lungi. Verificați autovehiculul pentru a vă asigura că este funcțional, cel puțin prin efectuarea unei inspecții vizuale. Înainte de a porni la drum, efectuați reglajele necesare (scaunul, oglinda, climatizarea, destinația pe GPS și muzica), astfel încât să nu fiți distrași de necesitatea ajustării acestora în timp ce conduceți. Nu uitați să reglați tetiera și să cuplați centura de siguranță, care trebuie ajustată pe corp astfel încât să asigure protecția necesară în caz de accident.
  • Respectați normele rutiere. Regulile de circulație sunt menite să asigure deplasarea în condiții de siguranță a tuturor utilizatorilor drumurilor publice deoarece fac traficul previzibil, permițând evitarea conflictelor și a coliziunilor. Deși normele rutiere sunt în general bine cunoscute și înțelese, mulți șoferi neglijenți aleg să le ignore, bazându-se pe experiență, chiar dacă aceasta a fost acumulată în mod greșit, sau pe performanțele ridicate ale mașinii conduse.
  • Accelerați cu măsură. Depășirea limitelor legale de viteză crește riscul de accident pentru că reduce timpul de reacție și generează consecințe mult mai grave în cazul unui impact. Un șofer defensiv alege o viteză care să permită controlul deplin al autovehiculului indiferent de condițiile meteo, de drum sau de trafic, fără a depăși limitele de viteză impuse. Dacă deplasarea va este perturbată de șoferi grăbiți sau agresivi, trebuie să vă păstrați calmul și să evitați competiția cu aceștia.
  • Fiți atenți la drum. Evitați să desfășurați alte activități în timp ce conduceți (folosirea telefonului, consumul de alimente sau băuturi, reglarea muzicii, joaca cu copiii sau discuțiile aprinse cu pasagerii). Priviți în depărtare, dincolo de vehiculul din față, pentru a putea observa din timp potențialele pericole. Totodată, obișnuiți-vă ca la cel mult 10 secunde să scanați împrejurimile privind în oglinzile retrovizoare. Un astfel de comportament vă va ajuta să conștientizați mai devreme pericolele și să găsiți o cale de evitare înainte de a fi prea târziu. Țineți cont de unghiurile moarte ale vehiculului – acestea pot ascunde cu ușurință prezența altor vehicule. De aceea, înainte de a schimba benzile, întoarceți capul pentru a verifica și aceste zone.
  • Păstrați distanța. Creați în jurul vehicului dvs. un spațiu de siguranță care să vă permită evitarea unei coliziuni în cazul în care un partener de trafic ar efectua o manevră bruscă. Când conduceți un autoturism, o distanță sigură de urmărire este de două până la patru secunde, în funcție de gradul de vizibilitate și aderență. Determinarea distanței sigure de urmărire se face alegând un reper fix de pe marginea drumului. Când vehiculul din fața dvs. trece de acest reper, numărați: „o mie-unu, o mie-doi”. Dacă bara de protecție față a mașinii dvs. depășește același reper înainte de a termina numărarea, distanța de urmărire trebuie mărită. De asemenea, este important să păstrați o distanță laterală suficientă atunci când efectuați manevra de depășire, mai ales atunci când depășiți atelaje sau vehicule cu două roți.
  • Asigurați-vă și semnalizați corect. Neasigurarea corespunzătoare, nesemnalizarea ori semnalizarea incorectă a intenției schimbării direcției de mers sunt greșeli din ce în ce mai des întâlnite, chiar dacă asemenea practici sunt foarte periculoase și pot duce la accidente grave în trafic. A nu te asigura și a forța trecerea de pe o bandă pe alta mizând pe faptul că ceilalți trebuie să te lase doar pentru că ai dat semnal, adesea odată cu efectuarea manevrei, este foarte periculos. În mod similar, a nu semnaliza deloc sau a semnaliza din scurt este la fel de riscant. Țineți cont de aceste lucruri, asigurați-vă temeinic și semnalizați corect, din timp și pe toată durata de efectuare a manevrei de schimbare a direcției sau a benzii de circulație, chiar și atunci când aveți senzația că vă deplasați în zone fără trafic.
  • Anticipați pericolele. Fiți pregătiți pentru tot felul de acțiuni și reacții ale altor parteneri de trafic (șoferi, pietoni, bicicliști, motocicliști, utilizatori de trotinete sau atelaje, etc.). Oricare dintre aceștia poate avea în orice moment un comportament inadecvat. Cu alte cuvinte, prevedeți imprevizibilul! Anticiparea a ceea ce ar putea face un alt participant la trafic vă permite să fiți pregăți să reacționați corect și rapid pentru evitarea pericolelor.
  • Evitați capcana comportamentelor riscante. Traficul foarte aglomerat, graba și dorința de a recupera tipul pierdut în ambuteiaje ne determină să cedăm cu ușurință tentației de a copia modul în care circulă alți șoferi mai „descurcăreți”. Astfel, mai devreme sau mai târziu, încercăm și noi să facem la fel, în speranța că vom păcăli traficul. Pentru că am văzut că a mers odată, încercăm din nou cu proxima ocazie, după care ne intră în obișnuință și ni se pare un comportament firesc. Fără să realizăm, ne schimbăm atitudinea și adoptăm un stil periculos, uneori chiar agresiv. Este o capcană în care au căzut foarte ușor mulți șoferi care se credeau experimentați. Din păcate, pentru o parte dintre ei, deznodământul a fost tragic.
  • Gestionați agresivitatea. Chiar dacă legea sancționează aspru aceste gesturi, aproape zilnic întâlnim în trafic șoferi nervoși care ne talonează îndeaproape, dau flash-uri, claxonează nejustificat, ne taie calea ori fac gesturi indecente. Asemenea atitudini ar trebui evitate cu orice preț. Nu va veni nimic bun din a intra în jocul acestor șoferi sau din încercarea de a-i pune la punct. În ambele cazuri, situația poate degenera și se poate ajunge foarte ușor la agresiuni verbale sau chiar la acte de violență. Dacă vă aflați vreodată într-o situație tensionată cu un șofer agresiv, evitați contactul vizual, nu răspundeți provocărilor, încetinți și lăsați-l treacă. La nevoie, opriți puțin într-o zonă sigură, preferabil supravegheată video și așteptați ca șoferul agresiv să se îndepărteze.

În concluzie, fiecare șofer ar trebui să îmbrățișeze principiile conducerii defensive, care nu sunt doar niște recomandări, ci reguli pentru a menține siguranța pe drumurile publice. Prin aderarea la aceste principii, fiecare putem contribui la crearea unui mediu de circulație mai sigur și mai plăcut pentru toți. Să ne amintim că viața și siguranța sunt cele mai importante și să conducem întotdeauna cu gândul la aceste valori!

Consultant: Costin TĂTUC

2023-11-17T16:13:38+00:00 17 noiembrie 2023|La drum, La volan, Noutati|

Alege superstiţia care te reprezintă:

  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
Created by potrace 1.16, written by Peter Selinger 2001-2019