Asigurarile de sanatate au castigat rapid teren in ultimii ani, in special printre angajatii companiilor, multi dintre ei primind acest beneficiu in pachetul salarial. Sunt extrem de utile si te pot salva in situatiile dificile in care, fara o asigurare, bugetul tau ar fi afectat de costul consultatiilor sau al interventiilor chirurgicale. Mai mult, in functie de produsul ales, aceasta ofera acces la clinici si spitale atat in tara, cat si in strainatate, unde poti beneficia de servicii medicale de inalta calitate. Stim ca nimanui nu ii place sa se gandeasca la momentele cand va avea nevoie de ajutor medical urgent, dar realitatea este ca acest lucru se poate intampla oricand, oricui.
Daca nu ai deja o asigurare de sanatate oferita de angajatorul tau poti sa iti inchei si tu una. Iata 5 SFATURI care te pot ajuta sa faci alegerea corecta:
1. Documenteaza-te!
La fel ca in cazul oricarui tip de asigurare, este important sa ceri oferte de la mai multe companii de asigurari. Ideal ar fi sa te intalnesti si cu unul sau mai multi consultanti, deoarece ei te pot ajuta sa iti evaluezi nevoile in mod real si sa faci alegerea corecta. Studiaza cu atentie conditiile de asigurare de la mai multe companii si alege produsul care crezi ca ti se potriveste cel mai bine. Toate produsele au si un document care descrie cele mai importante caracteristici ale respectivului produs. Se numeste PID si, fiind un formular standardizat, trebuie sa contina informatii similare indiferent de asigurator, dar specifice unui anumit produs, astfel incat sa iti permita o comparatie rapida. Nu uita sa verifici care este reteaua de clinici si spitale partenere, care sunt serviciile acoperite si daca polita este valabila in Romania, in Europa sau la nivel international.
2. Fii realist!
Daca iti doresti o polita foarte cuprinzatoare din punctul de vedere al riscurilor acoperite, fii atent si la costurile pe care le implica aceasta. Alege o asigurare care sa corespunda cerintelor, nevoilor, dar si bugetului tau. In acest sens, daca ai optat pentru un anume produs, asiguratorul sau intermediarul de asigurari care ti-l ofera este obligat prin lege sa-ti acorde consultanta cu privire la produs.
3. Afla care este procedura de despagubire!
Este foarte important sa studiezi pasii din procesul de despagubire. Prin urmare, citeste cu atentie conditiile contractuale si alege o companie despre care stii ca actioneaza repede in situatii de urgenta, cu proceduri de despagubire simple si clare. O astfel de procedura poate fi una in care beneficiezi de serviciile medicale de care ai nevoie, iar apoi pleci acasa linistit, pentru ca asiguratorul tau va plati direct catre furnizorul de servicii medicale costurile generate, fara ca tu sa iti mai faci griji. Noi ii spunem “decontare directa”.
4. Ai in vedere varsta!
Chiar daca esti tanar si sanatos si ai impresia ca nu ai nevoie de asigurare, gandeste-te ca oricand se poate intampla un eveniment neprevazut, cum ar fi o imbolnavire sau un accident, in urma caruia sa ai nevoie de ingrijiri medicale, inclusiv interventii chirurgicale. Planificarea finantelor personale atunci cand esti tanar si grija fata de sanatatea ta reprezinta o strategie castigatoare pe termen lung.
5. Include-ti familia in asigurare!
Unele produse iti permit sa incluzi intreaga ta familie (sot/sotie si copii) in polita ta de asigurare, astfel incat sa beneficiati cu totii de serviciile medicale de care aveti nevoie, fara afectarea bugetului familiei in cazul in care se intampla vreun eveniment neplacut. Spre exemplu, unele produse acopera, in situatia spitalizarii copiilor cu varste sub 14 ani, si cazarea unui parinte sau insotitor, astfel incat copilul sa nu fie singur.
Speram ca sfaturile de mai sus iti sunt utile si ca vei face cea mai buna alegere in ceea ce priveste asigurarea ta de sanatate. Nu uita si de avantajele fiscale: primele platite pentru asigurari de sanatate sunt deductibile de la calculul impozitului pe venit in limita a 400 de euro pe an.