ACCIDENTELE RUTIERE – Stiati ca?

… potrivit legii, este definit ca accident rutier evenimentul care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: s-a produs ori si-a avut originea pe un drum public, din accident au rezultat avarii sau pagube materiale si/sau ranirea ori decesul unor persoane, iar in eveniment a fost implicat cel putin un vehicul in miscare?

… anual, costurile sociale ale accidentelor grave de circulatie produse la nivel national reprezinta circa 1% din Produsul Intern Brut (PIB), costul social al unui ranit grav fiind de circa 150.000 de euro, iar al unei persoane decedate ridicandu-se la circa 960.000 de euro?

… in raport de urmarile produse, accidentele de circulatie rutiera se clasifica in: accidente usoare (soldate numai cu avarii sau cu ranirea usoara a unor persoane, vatamarile produse neimpunand spitalizare) si accidente grave (din care a rezultat ranirea grava sau decesul unor persoane)?

… se considera persoana decedata in accident rutier persoana care isi pierde viata in momentul impactului, la locul producerii accidentului sau ulterior, intr-un interval de 30 de zile, daca intre accident si deces exista o legatura de cauzalitate?

… evolutia starii de sanatate a victimelor accidentelor de circulatie este urmarita de catre politia rutiera timp de 30 de zile, pentru inregistrarea si tratarea corecta a evenimentelor, din perspectiva legala?

… accidentele de circulatie rutiera pot atrage raspunderea contraventionala si/sau civila (in cazul accidentelor soldate numai cu avarii), sau raspunderea penala (in cazul accidentelor soldate cu victime)?

… in cazul producerii unui accident soldat numai cu pagube materiale (avarii), autovehiculele implicate trebuie scoase in afara partii carosabile, iar solutionarea se poate face de catre politie (unde va veti prezenta sa declarati accidentul in cel mult 24 de ore de la momentul producerii) sau prin intermediul incheierii „constatarii amiabile”, urmata de prezentarea la asiguratori?

… in situatia producerii unui accident rutier din care au rezultat victime (indiferent ca acestea sunt vatamate usor sau grav), sunteti obligati sa nu schimbati pozitia autovehiculelor implicate in accident si sa nu consumati bauturi alcoolice sau sa parasiti locul producerii accidentului fara incuviintarea organelor de ancheta?

… la nivel national, zilnic, in medie, in accidente rutiere isi pierd viata 5 persoane, 22 de persoane sunt ranite grav si 78 de persoane sunt ranite usor?

… aproape o treime din persoanele ranite grav in accidentele rutiere raman cu sechele posttraumatice permanente, constand in dizabilitati, pierderea unor simturi, membre sau organe?

… principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse la nivel national sunt: indisciplina pietonilor (circa 19% din total), neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor si pietonilor, respectiv viteza (ambele cu aproape 18%)?

… cele mai multe accidente grave se produc in mediul urban (aproape 39%), iar cele mai putine in afara localitatilor (circa 23%)?

… cele mai multe decese rezultate din accidente rutiere se inregistreaza pe drumurile nationale (circa 50% din total), iar cele mai putine pe autostrazi (sub 1,3%)?

… raportat la zilele saptamanii, week-end-ul este perioada cea mai riscanta, sambata totalizand cele mai multe accidente grave de circulatie (cca. 15%)?

… intervalul cu risc maxim de producere al accidentelor grave este intre orele 17.00 si 18.00?

… la nivel national, zilnic, in medie, au loc 275 de accidente soldate numai cu avarii / pagube materiale, denumite in limbaj comun tamponari? Numarul acestora creste considerabil atunci cand se trece de la aderenta uscata la cea umeda, preponderent ca urmare a neadaptarii vitezei sau manierei de a conduce!

2019-01-31T11:57:03+00:00 31 ianuarie 2019|La drum, La volan, Uncategorized|