Asigurarea de răspundere civila auto (RCA) este o asigurare în baza căreia, dacă, prin intermediul vehiculului asigurat sunt provocate prejudicii unor terțe persoane, asiguratorul RCA acorda despăgubiri atât pentru prejudicii materiale cât și pentru prejudicii morale în caz de vătămare corporală sau deces.
Important! Asigurarea RCA este obligatorie prin lege pentru toate vehiculele supuse înmatriculării sau înregistrării în România. Asigurarea RCA este, de asemenea, obligatorie și atunci când mașina rămâne în parcare sau în garaj, pentru că, în anumite condiții, în timpul staționării pot avea loc evenimente care să producă pagube terților (spre exemplu, scurgeri de combustibil care să determine incendii sau explozii).
Asigurarea RCA nu se adresează titularului acesteia, ci are ca scop despăgubirea terțelor persoane păgubite, inclusiv a pasagerilor din autovehiculul condus de șoferul care a provocat accidentul, care pot fi chiar rude sau afini ai acestuia. Prin urmare, chiar dacă asigurarea RCA se încheie pentru a fi protejate terțele persoane în caz de accident, este greșit să gândim că aceasta nu ne poate fi utilă și nouă, atunci când transportăm membri ai familiei noastre sau alte persoane apropiate cu propriul vehicul. Mai mult, chiar deținătorul vehicului asigurat prin polița RCA ar putea fi despăgubit în baza acesteia dacă este vătămat într-un accident produs prin intermediul vehiculului deținut, dar condus de altcineva.
Asigurarea RCA este valabilă pe întreaga perioadă menționată în contractul de asigurare, indiferent de numărul de accidente în care a fost implicat vehiculul asigurat în perioada respectivă. La reînnoirea poliței RCA însă, numărul de accidente provocate se va reflecta în clasa Bonus-Malus aplicată, determinând creșterea valorii primei de asigurare. Potrivit legislației în vigoare, limitele de despăgubire RCA în România sunt 1.220.000 EUR/eveniment în cazul în care în urma accidentului rezultă pagube materiale și 6.070.000 EUR/eveniment în cazul în care în urma accidentului rezultă vătămări corporale și deces.
Asigurarea RCA este valabilă în mod automat pe teritoriul României, în statele aparținând Spațiului Economic European ( statele membre UE la care se adaugă Islanda, Liechtenstein și Norvegia), Confederația Elvețiană, precum și în statele ale căror birouri naționale sunt semnatare ale Acordului Multilateral: Andorra, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Regatul Unit, Serbia. Potrivit propriilor politici de subscriere și vânzare ale asigurătorilor, acoperirea teritorială a poliței RCA poate fi extinsă și la alte state decât cele enunțate anterior, dar care fac parte din Sistemul Carte Verde cum sunt, de exemplu: Moldova, Macedonia de Nord, Turcia, Ucraina etc. prin intermediul documentului Carte Verde, emis automat împreună cu polița RCA.
Drept urmare, asigurătorul RCA va achita despăgubiri pentru accidentele produse de șoferii români în străinătate, acoperite prin polița RCA pe care a emis-o pentru aceștia, în limitele de despăgubire prevăzute de legislația pe teritoriul statului în care s-a produs accidentul sau la nivelul legislaţiei din România în cazul în care acesta din urmă este mai mare. În unele state membre UE acoperirea oferită de polițele RCA este nelimitată valoric.
De reținut! Lipsa unei asigurări obligatorii de răspundere civilă auro (RCA) se sancționează, conform legii. Potrivit legislației în vigoare, fapta de a circula pe drumurile publice cu o mașină fără a deține o asigurare RCA valabilă se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.000-2.000 de lei și cu retragerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare/înregistrare până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării. În acest caz, polițistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. Dacă în 30 de zile, deținătorul vehiculului nu face dovada încheierii asigurării, vehiculul este radiat din circulație.
Mult mai grava și mai costisitoare este situația în care cel care nu are asigurare RCA provoacă un accident. De regulă, daunele produse, care pot fi de natură materială și/sau morală, se pot ridica la zeci de mii de euro sau chiar sute de mii de euro ori milioane în cazul unui accident soldat cu victime. Toate aceste cheltuieli vor fi suportate din buzunarul șoferului care se face vinovat de producerea accidentului, având în vedere că Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), care are obligația legală de a despăgubi victimele unor accidente provocate de șoferi neasigurați, se îndreaptă împotriva persoanei vinovate pentru recuperarea acestor despăgubiri. În plus, dacă refuză să ramburseze despăgubirile, șoferul neasigurat poate fi acționat în instanță de către BAAR context în care va avea de achitat și eventuale cheltuieli de judecată și de executare silită. De cele mai multe ori, deoarece despăgubirile pot avea o valoare foarte ridicată, impactul asupra veniturilor persoanei vinovate este unul major.
În concluzie, asigurarea RCA reprezintă, un mijloc de protecție necesar și util, care nu trebuie să lipsească de la bordul vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în circulație, valoarea poliței fiind infimă pe lângă costurile pe care le implică riscul asumat prin lipsa acesteia.
Autor: Consultant Costin TATUC