De ce ti-ar trebui o asigurare pentru locuinta

Exista mai multe bariere atunci cand ne gandim la o asigurare. Aspecte precum „nu mi se poate intampla mie”, „sunt prea tanar pentru asta”, „mi se pare prea complicat” sau „este o alta cheltuiala care nu imi este necesara” sunt destul de frecvente.

Insa viata de zi cu zi, cresterea numarului de incendii produse la locuinta, pagubele produse de furtuna, furturile din locuinta etc. ne spun ca ar trebui macar sa ne informam mai mult.

Evenimentele  neprevazute te pot lua de cele mai multe ori pe nepregatite si te afecteaza atat pe tine, pe familia ta, cat si poate pe cei din jur.

De ce este importanta o asigurare de locuinta?

 • Pentru ca oricand se poate intampla un eveniment neprevazut, de exemplu in Romania in anul 2014 au fost afectate de inundatii peste 9000 locuinte, iar statistica IGSU arata ca in ultimii 5 ani s-au inregistrat in medie zilnic 17 incendii la locuinte, iar numarul este in crestere.

 • Pentru ca Romania este o tara cu risc seismic, iar o asigurare iti poate oferi protectia necesara la cutremur;

 • Pentru ca trebuie sa existe o responsabilitate sociala in caz de dezastru, iar o actiune importanta este aceea de a incheia o polita de asigurare a locuintei;

 • Pentru ca o polita de asigurare a locuintei iti ofera confortul financiar in cazul producerii unor evenimente neprevazute, cum ar fi incendiu, explozie, cutremur, inundatii, furtuna, grindina, furt etc.

Cele mai importante motive pentru a cumpara o polita de asigurare a locuintei:

 • Nu poti prezice viitorul, de exemplu nu poti prevedea un cutremur, dar daunele generate de acesta te pot afecta enorm, iar repararea locuintei ar fi un efort financiar considerabil; o polita de asigurare a locuintei te protejeaza si te ajuta exact atunci cand ai nevoie.

 • O polita de asigurare a locuintei iti poate oferi protectia de care ai nevoie, asiguratorii venind cu produse adaptate, diversificate; poti avea o acoperire de baza prin polita obligatorie PAD, iar prin polita facultativa iti poti personaliza acoperirea, incluzand de ex. riscuri importate precum incendiu, explozie, furtuna, dezastre naturale (cutremur, inundatii, alunecari de teren – acoperire peste suma prevazuta prin polita obligatorie PAD), dar si alte riscuri, precum raspunderea civila a familiei si accidente casnice.

 • Pur si simplu, deoarece casa este poate cea mai importanta investitie a ta, iar repararea acesteia in cazul producerii unui eveniment nefericit iti poate afecta puternic confortul financiar si siguranta vietii.

Societatile de asigurare ofera produse diversificate privind asigurarea facultativa a locuintelor, adaptate cerintelor clientilor. In Romania functioneaza incepand cu 15 iulie 2010 si un sistem de asigurare obligatorie impotriva dezastrelor naturale – cutremur, inundatii si alunecari de teren – prin Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezatrelor Naturale (PAID).

Este important de retinut ca cele 2 forme de asigurare sunt complementare, polita obligatorie PAD fiind incheiata separat de polita facultativa.

Asigurarea obligatorie a locuintei - PAD

Acopera 3 riscuri de baza: CUTREMUR, INUNDATII, ALUNECARI DE TEREN

 • Locuinta de tip A: constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.
 • Locuinta de tip B: constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

De retinut!

 • Polita de asigurare PAD este obligatorie. In situația în care persoanele fizice sau juridice nu isi asigura locuintele aflate in proprietate, nu beneficieaza, in cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit Legii 260/2008, de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuintelor.
 • Proprietarii care nu isi asigura locuintele prin polita obligatorie PAD pot fi amendati.

Pentru mai multe detalii, acceseaza:

PAID Romania

Asigurarea facultativa a locuintei

Piata de asigurari de locuinte este dinamica, asiguratorii avand oferte variate si personalizate pe nevoile clientilor. Dintre riscurile principale ce pot fi cuprinse intr-o polita de asigurare facultativa a locuintei, enumeram:

 • Acoperirea de baza (numita si „Flexa”):Incendiu, Explozie, Trasnet, Caderea aparatelor de zbor;

 • Fenomene atmosferice: Furtuna, Vijelie, Uragan, Tornada, Grindina, Greutatea stratului de zapada / gheata, Avalansa de zapada;

 • Riscuri catastrofice: Cutremur, Inundatii, Alunecari / prabusiri de teren, ce sunt acoperite cu o fransiza de 20.000 EUR / 10.000 Euro (in functie de tipul locuintei A / B, conform Legii nr. 260/2008);

 • Alte riscuri, cum ar fi: Caderea accidentala a unor corpuri din exterior pe locuinta asigurata, Izbirea de catre autovehicule, Boom sonic.

In functie de asigurator si tipul de produs pentru care optezi, polita facultativa de asigurare poate cuprinde si alte riscuri (clauze aditionale), cum ar fi: Inundatie de la apa de conducta (inclusiv inundatie de la vecini si refulare), Furt prin efractie sau acte de talharie, Vandalism, Avarii accidentale la instalatiile din locuinta, Raspunderea civila a familiei.

De asemenea, printr-o polita de asigurare facultativa poti asigura nu numai locuinta, ci si bunurile (continutul).

De retinut!

Asiguratorii au dezvoltat propriile produse de asigurare, cu diverse caracteristici, asadar iti recomandam sa consultati cu atentie termenii si conditiile de asigurare aferente politei tale si, daca este necesar, sa soliciti consultanta de specialitate.

2019-01-22T10:37:08+00:00 2 septembrie 2018|Casa Ta, Locuinta, Uncategorized|