Cel mai recent studiu realizat de IRES la solicitarea UNSAR oferă o privire amănunțită asupra peisajului asigurărilor de locuințe din România, în 2024. Acesta aduce în prim-plan preocupările românilor în cazul dezastrelor naturale, gradul lor de interes pentru asigurări și nivelul de informare cu privire la polițele de asigurare dedicate locuințelor.
Studiul relevă că cele mai mari motive de îngrijorare ale românilor sunt:
- Incendiile (51%)
- Cutremure (51%)
- Furtunile/Vijeliile (36%)
- Exploziile (34%)
- Furturile (25%)
Riscul de incendiu este mai des menționat de bărbații cu vârsta cuprinsă între 51-65 ani, din mediul rural. Cu privire la cutremure, explozii și furturi, respondenții din mediul urban se declară mai expuși la aceste riscuri față de rezidenții din mediul rural.
Riscul de furtună, care provoacă daune importante locuințelor în ultima perioadă (în timp ce valorile despăgubirilor achitate în baza asigurărilor facultative de locuințe se dublează de la un an la altul), a fost mai des menționat de femei care au o vârstă mai mare de 65 de ani, din zona rurală.
Interesul românilor față de asigurările de locuințe
Interesul respondenților cu privire la asigurări se menține în continuare ridicat, astfel că 7 din 10 români sunt interesați de asigurările de locuințe. Acest interes manifestat crește odată cu nivelul educației și cu cel al veniturilor.
Percepția românilor privind asigurarea PAD
Procentul persoanelor care cunosc obligativitatea legală de a-și asigura locuința împotriva dezastrelor este la un nivel asemănător cu cel din 2023 (84%), 83% dintre intervievați declarând că știu despre această obligație. Gradul de cunoaștere al obligativității crește odată cu vârsta, nivelul de educație și este mai ridicat în mediul urban.
46% dintre respondenți declară că știu că, dacă au o locuință, dar nu au asigurare PAD, ar putea fi amendați; procentul este similar celui din 2023 (47%). Proporțiile celor care declară că știu această informație cresc odată cu vârsta intervievaților, nivelul lor de educație și venit.
Distribuția asigurărilor pe județe
Topul celor mai asigurate județe:
- Ilfov (41%)
- București (40%)
- Timiș (35%)
- Brașov (33%)
- Prahova (28%)
Topul celor mai neasigurate județe:
- Vaslui (10%)
- Teleorman (10%)
- Olt (10%)
- Botoșani (10%)
- Călărași (12%)
*Datele sunt valabile la 30.06.2024.
Tu cât de #sigurACASĂ ești? Alege soluția de asigurare potrivită pentru tine și familia ta!