Din ce in ce mai multe persoane aleg sa isi petreaca vacanta in regiuni exotice. Acest pas ar trebui totusi sa fie analizat cu atentie si programat meticulos.
Cea mai buna metoda de a evita orice tip de problema medicala este sa planifici totul din timp si sa te documentezi. Discuta cu medicul de familie despre destinatia aleasa, stabileste cu acesta daca sunt necesare anumite vaccinuri in acea zona sau afla ce medicamente ar trebui sa ai la tine .
De exemplu, in multe regiuni din Africa inca mai exista malarie, febra tifoida, iar in Asia izbucnesc periodic focare de holera. Daca suferi de boli autoimune, verifica cu medicul de familie daca ai voie sa faci vaccinurile obligatorii pentru regiunea pe care vrei sa o vizitezi. In caz contrar, poate ar fi bine sa renunti la planuri inainte de a cumpara biletul.
Verifica periodic atentionarile de calatorie emise de Ministerul Afacerilor Externe, pentru ca regiunea sau tara in care vei ajunge sa nu fie contrarecomandata pentru calatorii.
- Vaccinarea antihepatita A;
- Copiii trebuie protejati antipoliomelita, antidifterie, rubeola;
- Vaccinarea impotriva febrei galbene a devenit obligatorie daca ajungi in Africa sau America de Sud (care sunt considerate tari endemice).
- Africa si Asia: se recomanda vaccine antidifterie, antihepatita B, antituberculoza, antifebra tifoida, antitetanos;
- Caraibe: se recomanda in special vaccinarile antihepatita A si antidifterie;
- America Centrala: se recomanda protectie impotriva febrei tifoide si hepatitei A, dar si febrei galbene.
- Cerceteaza care sunt cele mai bune medicamente contra malariei, care reprezinta o problema de sanatate in tari din Africa, Asia de Sud, America Centrala si de Sud, Caraibe.
- Orientul Mijlociu si Africa de Nord raporteaza o diminuare a riscului de aparitie a malariei, insa nu complet.
Documenteaza-te asupra tarii de vizitat: afla daca apa este potabila, poluata, care sunt obiceiurile etc.
Consuma exclusiv apa si sucuri imbuteliate, deoarece multe state exotice nu au apa curenta potabila. Nu te spala pe dinti sau pe fata cu apa de la robinet. NU consuma gheata din apa de la robinet.
Nu face baie in lacuri, rauri, deoarece pot adaposti bacterii si paraziti
Evita sa consumi fructe si legume crude; daca totusi alegi sa faci asta, spala-le si/sau curata-le de coaja. Alimentele pot fi si ele contaminate. Cele mai sigure alimente sunt cele preparate termic foarte bine (fierte, prajite). Evita sa consumi alimentele daca sunt servite semicrude, in sange sau daca au un miros particular. Nu consuma produse de la vanzatorii ambulanti!
Foloseste solutii special de alungare a insectelor, foloseste creme solare;
Nu merge descult in camera de hotel sau pe plaja
Daca esti ranit, nu curata rana cu apa de la robinet. Atentie: o rana chiar minora se poate suprainfecta
Sfaturi pentru zbor
Poarta incaltaminte confortabila, pe care o poti descalta cu usurinta;
Ridica-te periodic si fa miscare pe culoar daca zborul este lung
Fa miscari de flexare si extindere a piciorului
Bea apa si evita bauturile alcoolice si cafeaua
Daca ai luat toate masurile preventive si totusi te-ai imbolnavit grav in timpul calatoriei, este recomandat sa te prezinti la ambasada sau consulat; personalul de aici te poate indruma spre cel mai potrivit spital si te poate ajuta.
La intoarcerea dintr-o calatorie exotica ce a decurs fara incidente, turistul nu trebuie sa se prezinte la medic. Daca insa a avut probleme in excursie sau daca la revenire are disconforturi, este absolut necesara consultarea unui medic.
Pe langa boli, accidentele pot fi si ele frecvente in calatoriile din tari exotice. Soferi neatenti, drumuri neamenajate, blocaje in trafic – toate pot pune probleme turistilor. Pe cat posibil incearca sa circuli in timpul zilei.
DE RETINUT!
Trebuie sa fii constient ca in tarile in curs de dezvoltare si asistenta medicala este precara.
Fa-ti o asigurare medicala de calatorie si vezi ce probleme de sanatate acopera aceasta.
Ce trebuie sa stii despre asigurare in cazul unei calatorii in tari exotice? Asigurarile de calatorie pentru asemenea state sunt diferentiate de cele standard. Nu ezita sa contactezi un agent de asigurari sa iti explice diferentele si beneficiile.
Asiguratorii despagubesc mai mult clienti pentru evenimente petrecute in tari exotice decat in Europa. Indiferent de tara de destinatie, informeaza-te despre oferta companiilor de asigurari. Astfel, pe langa asigurarile standard de calatorie, poti include si unele clauze suplimentare, precum asigurarea de accidente, asigurarea bagajelor sau asigurarea de raspundere civila fata de terti. De exemplu, asigurarea bagajelor acopera si riscul de furt sau talharie, precum si pierderea sau distrugerea din cauze naturale sau in accidente.