În ultimul timp, camerele de bord devin un accesoriu tot mai popular printre șoferi. Aceste dispozitive de înregistrare video, montate în interiorul mașinii, de obicei pe parbriz sau pe bord, oferă numeroase facilități, fiind capabile să filmeze în permanență când vehiculul este în mișcare. Camerele de bord pot supraveghea și interiorul mașinii sau partea din spatele acesteia.
Camerele de bord sunt echipate cu lentile cu unghi larg pentru a capta un câmp vizual extins, acoperind o arie mare din drum și din împrejurimi și oferă înregistrări video de înaltă calitate (full HD și chiar 4K). Majoritatea camerelor de bord au microfoane integrate pentru a înregistra sunetul din interiorul vehiculului și oferă conectivitate Wi-Fi sau Bluetooth pentru a permite descărcarea rapidă a înregistrărilor pe un smartphone sau un alt dispozitiv. Aceste facilități fac din camerele de bord și un instrument util pentru a înregistra călătorii și aventuri în locuri pitorești.
Foarte important este că înregistrările video ale camerelor de bord reprezintă indicii clare și obiective în cazul producerii unui accident sau incident rutier, ajutând la stabilirea vinovăției și la soluționarea disputelor. Totodată, ele pot fi folosite ca probe în cadrul procesului penal, cu condiția încuviințării judecătorului.
În plus, camerele de bord încep să joace un rol important în creșterea siguranței rutiere, ajutând la combaterea conducerii agresive. Conform legii, un polițist rutier poate sancționa comportamentul agresiv la volan bazându-se pe sesizările altor participanți la trafic. Dacă aceștia surprind în mod întâmplător astfel de manevre într-o înregistrare video, aceasta poate fi folosită ca probă.
Pentru a fi luată în considerare, sesizarea trebuie să conțină în mod obligatoriu datele de identificare – nume, prenume și cod numeric personal, datele de contact – număr de telefon și adresa de corespondență, declarația pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrării video, data, ora, locul sau orice elemente de natură să conducă la identificarea locului unde a fost percepută și surprinsă posibila faptă contravențională, precum și semnătura și să fie însoțită de înregistrarea video.
Înregistrarea video trebuie să surprindă manevrele agresive, să indice data, ora și locul sau alte detalii care pot ajuta la identificarea locului unde s-au produs acestea. De asemenea, este necesar să se vadă vehiculul implicat și numărul său de înmatriculare sau înregistrare. În plus, semnalizarea rutieră relevantă pentru constatarea contravenției trebuie să fie vizibilă în filmare.
Pentru a preveni eventuale abuzuri, sesizarea se clasează de către poliția rutieră competentă, fără altă formalitate, atunci când se constată că aceasta nu cuprinde elementele necesare, nu este formulată de un participant la trafic, persoana care a formulat sesizarea nu a perceput în mod nemijlocit și întâmplător manevrele agresive, sesizarea a fost transmisă la mai mult de 30 de zile de la data surprinderii manevrelor agresive, înregistrarea video lipsește ori nu cuprinde toate elementele pentru a fi utilă.
Legea prevede că persoana care a formulat sesizarea nu a înregistrat întâmplător manevrele agresive dacă aceasta a raportat mai mult de o posibilă încălcare a regulilor de circulație pentru același vehicul într-un interval de 24 de ore sau mai mult de trei într-un interval de 15 zile.
De menționat este faptul că înregistrarea video, împreună cu sesizarea, se păstrează pentru o perioadă de 1 an de la data sesizării, cu excepția situațiilor în care sunt utilizate în cadrul unei proceduri judiciare, caz în care acestea urmează regimul probelor. La împlinirea acestui termen înregistrările se distrug, prin proceduri ireversibile.
Poliția rutieră asigură confidențialitatea datelor cu caracter personal ale participantului la trafic ce a formulat sesizarea, acestea urmând a fi puse la dispoziție, la cerere, exclusiv organelor de verificare și control sau organelor judiciare, după caz.
Conștientizarea faptului că sunt înregistrați poate descuraja șoferii cu înclinații la comportamente periculoase, cum ar fi condusul agresiv, neacordarea priorității de trecere, viteză excesivă, forțarea depășirilor și alte încălcări ale regulilor de circulație. Pe baza acestui principiu, pentru eficientizarea modului de impunere a legii, Poliția Română primește de la administratorii drumurilor publice de interes județean și local, automat, prin intermediul unor sisteme de comunicații securizate, semnalări care privesc prezența în trafic a unor vehicule căutate potrivit legii, sau care au încălcat normele de circulație pe drumurile publice privind:
– limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;
– interdicția sau restricția de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare;
– semnificația culorii roșii a semaforului;
– trecerea la nivel cu calea ferată;
– interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice;
– depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată.
În concluzie, camerele de bord încep să joace un rol important în îmbunătățirea siguranței rutiere prin descurajare, educare și documentarea incidentelor, contribuind astfel la reducerea accidentelor și a comportamentelor periculoase în traficul rutier. Așadar, camerele de bord nu sunt doar un accesoriu util, ci un aliat valoros în crearea unui trafic mai sigur și responsabil.
CONSULTANT: Costin TĂTUC