Pe parcursul anului 2018 Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) a desfasurat o serie de activitati menite sa expuna cat mai multe categorii de consumatori la informatii despre educatia financiara in domeniul asigurarilor auto si beneficiile acestora.
Astfel, in perioada 6 noiembrie – 21 noiembrie 2018 s-a desfasurat campania ”Atent in trafic”, in parteneriat cu Academia Titi AUR. Prin intermediul acestei campanii, UNSAR si-a propus sa educe soferii incepatori cu privire la importanta condusul defensiv pentru siguranta rutiera.
Peste 1.368 de studenti inmatriculati la universitatile din Bucuresti si din Ilfov s-au inscris, prin intermediul platformei Asiguropedia, la acest curs de condus defensiv. Dintre acestia au fost selectati 100 de studenti, prin tragere la sorti, care au luat parte la instructajul teoretic si practic sustinut la Academia Titi AUR.
Participantii la curs au declarat ca nu sunt familiarizati cu notiuni de baza ale condusului defensiv, cum ar fi regula celor doua secunde sau franarea neconventionala. Cu toate acestea, aproape doua treimi dintre participanti (65%) au declarat ca stiu sa actioneze pentru a controla autovehiculul in trafic, indiferent de conditiile meteo.
Folosirea telefonului mobil la volan a fost identificata drept factor de risc pentru siguranta rutiera de catre un sfert dintre participanti – 25%, in timp ce 23% au indicat neatentia sau excesul de viteza ca fiind riscante, iar 18% au declarat ca neacordarea prioritatii reprezinta un factor de risc.
In acelasi timp, peste doua treimi dintre participanti – 69% – au declarat ca sunt tentati des si foarte des sa incalce limitele de viteza atunci cand conditiile de trafic o permit.
In ceea ce priveste utilizarea centurii de siguranta, 88% dintre participantii la curs au declarat ca au utilizat centura de siguranta des si foarte des in ultimele 12 luni, mai ales atunci cand au condus in afara orasului, la viteze mari.
93% dintre participanti au declarat ca au primit informatii noi in cadrul cursului de condus defensiv, iar 99% au afirmat ca notiunile abordate le permit sa constientizeze mai bine situatiile de risc din trafic.
Aceste date arata ca, in ciuda evaluarilor personale, soferii sunt mai degraba nefamiliarizati cu notiunile de condus defensiv si cu modalitatile prin care pot evita situatiile periculoase atunci cand conduc.
Campania de educatie si preventie rutiera ”Atent in trafic” va continua si in 2019, in contextul in care UNSAR considera siguranta rutiera o prioritate, mai ales in randul tinerilor, luand in considerare numarul ridicat de accidente rutiere inregistrate in tara noastra – peste 8.500 in 2017, dar si faptul ca Romania este statul membru al Uniunii Europene cu cel mai mare numar de victime din accidente rutiere.