ultimele modificări survenite in legislația rutieră (ORDONANȚA GUVERNULUI nr. 1 din 27 ianuarie 2022, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 89 din 28 ianuarie 2022) au definit și incriminat comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, fiind prevazute sancțiuni aspre cu scopul de a descuraja astfel de manifestari periculoase?
prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:
- deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
- întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
- pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
- circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
- folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
- conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;
- mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
- realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
- conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.
adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni (4 sau 5 puncte-amendă) și cu aplicarea sancțiunii complementare privind suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile?
în situația în care, urmare a adoptarii unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, fapta se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni (de la 6 la 8 puncte-amendă) și cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile?
un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului dar prin exceptie, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022 un punct-amendă este 145 lei?
constatarea contravențiilor privind adoptarea unui comportament agresiv în trafic și aplicarea sancțiunilor se fac direct de către polițistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către polițiștii de frontieră?
pentru constatarea contravențiilor privind adoptarea unui comportament agresiv se pot folosi mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenției?
cei mai predispuși la conducere agresivă sunt șoferii stresați, obosiți sau cu temperament emoțional, întrucât pot suferi unele dereglări care reduc drastic siguranța acestora?
îți poți recunoaște și conștientiza semnele înclinației tale spre agresivitate în trafic dacă obișnuiești să accelerezi chiar dacă nu se impune, forțezi trecerea și ai tendința de a te strecura continuu, nu semnalizezi schimbările de direcție, nu păstrezi distanța în mers sau claxonezi și dai flash-uri des?
o atitudine agresivă în conducerea vehiculelor pe drumurile publice te poate costa scump, pornind de la amenda consistentă și suspendarea exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de timp determinată, până la cheltuieli însemnate pentru suportarea reparațiilor în caz de accident ori răspundere materială, civilă sau penală, după caz, atunci când consecințele sunt grave?
odată conștientizate propriile manifestări negative, este necesară asumarea unui angajament personal pentru diminuarea agresivității în trafic, făcând alegerile corecte când sunteți la volan, prin aplicarea proverbului „Ce ție nu-ți place, altuia nu face!”?
pentru a vă proteja de comportamentul agresiv al celorlalți șoferi:
- manifestați atenție în trafic și încercați să anticipați intențiile celorlați;
- dați dovadă de politețe în trafic și toleranță față de cei care greșesc;
- luați-vă toate măsurile de siguranță necesare;
- nu dați curs provocărilor, evitând contactul vizual și gesticularea;
- facilitați trecerea celor nervoși.
Autor: Consultant Costin TATUC