Pe drumurile publice, siguranța călătoriei noastre depinde de mai mulți factori importanți, iar unul dintre aceștia este vizibilitatea. Cum putem asigura o vizibilitate optimă în trafic și cum putem fi sesizați ușor de ceilalți participanți? Folosirea adecvată a luminilor este cheia pentru o experiență sigură și pentru a fi vizibili în orice condiții.
Vizibilitatea și siguranța în trafic
Vizibilitatea reprezintă distanța maximă până la care se poate vedea cu ochiul liber un obiect. Aceasta depinde de tipul și gradul de iluminare (lumina diurnă, crepuscul sau întuneric, lumina naturală sau artificială, etc.), condițiile meteo (soare orbitor, ceață, plafon noros ori precipitații abundente), respectiv de starea autovehiculului (geamuri zgâriate, fisurate sau murdare, instalații de dezaburire nefuncționale, ștergătoare lipsă, defecte ori uzate, faruri și lămpi defecte, murdare sau acoperite cu gheață sau zăpadă, oglinzi retrovizoare nereglate).
Pe de altă parte, vizibilitatea este afectată de viteza de deplasare (prin restrângerea câmpului vizual periferic), starea psiho-fizică a conducătorului auto (oboseală, consumul de alcool sau medicamente ori afecțiuni oftalmologice sau neurologice), precum și de situații conjuncturale (fumul degajat de incendiile de vegetație, reflecțiile în diferite obiecte, orbirea produsă de farurile altor participanți la trafic, intrarea/ ieșirea din tuneluri și trecerea pe lânga TIR-uri pe timp ploios).
De regulă, suntem tentați să ne concentrăm asupra a ceea ce se întâmplă în jurul nostru. În realitate, conceptul de vizibilitate în traficul rutier presupune a vedea cât mai clar și detaliat ce se întâmplă în zona drumului public, dar și a face tot ce este necesar pentru a fi observat cu ușurință de către partenerii de trafic.
De aceea, utilizarea permanentă în trafic a luminilor de întâlnire (inclusiv pe timp de zi, pe toate categoriile de drum), este un câștig major în planul siguranței. O mașină care folosește aceste lumini este mult mai ușor de sesizat, de la o distanță mai mare, chiar și pe vreme însorită. În plus, prin folosirea permanentă a fazei scurte a farurilor, se aprind și luminile de poziție din spatele vehiculului, astfel încât acesta să fie mult mai ușor de sesizat în condiții de vizibilitate redusă. De acest avantaj nu putem beneficia atunci cand folosim luminile de zi, care se aprind numai în partea din față a mașinii.
Reglementări actualizate: luminile de întâlnire pe tot parcursul zilei
Recent, legislația rutieră în vigoare a fost modificată[1], prin introducerea obligației de a folosi și pe timpul zilei luminile de întâlnire sau pentru circulația diurnă, pe toate categoriile de drumuri publice (atât în localități, cât și în afara acestora). Sancțiunea nerespectării acestei prevederi constă în aplicarea a 2 puncte amendă și a 2 puncte de penalizare.
Sistemul de iluminat/semnalizare al autovehiculelor are rolul de a indica poziția mașinii în raport cu ceilalți participanți la trafic, de a semnaliza intenția schimbării direcției de mers, acțiunea de frânare și mersul înapoi, respectiv de a asigura vizibilitatea în condiții de conducere pe timp de noapte sau în cazul apariției ceții. Pentru că are o importanță deosebită din punct de vedere al siguranței rutiere, sistemul de iluminat trebuie folosit și întreținut în mod corespunzător.
Potrivit legislației rutiere în vigoare, conducătorii de autovehicule, tramvaie și mopede sunt obligați să folosească instalațiile de iluminare și/sau semnalizare a acestora astfel:
- luminile de poziție sau de staționare pe timpul imobilizării vehiculului pe partea carosabilă în afara localităților, de la lăsarea serii și până în zorii zilei, ziua când plouă torențial, ninge abundent sau este ceață densă ori în alte condiții care reduc vizibilitatea pe drumul public;
- luminile de întâlnire sau de drum, în mers, atât în localități, cât și în afara acestora, după gradul de iluminare a drumului public;
- luminile de întâlnire și cele de ceață pe timp de ceață densă;
- luminile de întâlnire ale autovehiculelor care însoțesc coloane militare sau cortegii, transportă grupuri organizate de persoane și cele care tractează alte vehicule sau care transportă mărfuri ori produse periculoase, în timpul zilei;
- luminile de întâlnire atunci când plouă torențial, ninge abundent ori în alte condiții care reduc vizibilitatea pe drum;
- luminile pentru mersul înapoi atunci când vehiculul este manevrat către înapoi;
- luminile indicatoare de direcție pentru semnalizarea schimbării direcției de mers, inclusiv la punerea în mișcare a vehiculului de pe loc.
Pe timpul nopții, la apropierea a două vehicule care circulă din sensuri opuse, conducătorii acestora sunt obligați ca de la o distanță de cel puțin 200 m să folosească luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei. Când conducătorul de autovehicul se apropie de un autovehicul care circulă în fața sa, acesta este obligat să folosească luminile de întâlnire de la o distanță de cel puțin 100 m.
Pe timpul nopții sau în condiții de vizibilitate redusă, conducătorii de autovehicule și tramvaie care se apropie de o intersecție nedirijată prin semnale luminoase sau de către polițiști sunt obligați să semnalizeze prin folosirea alternantă a luminilor de întâlnire cu cele de drum dacă prin aceasta nu orbesc pe ceilalți participanți la trafic.
Pe timpul nopții sau în condiții de vizibilitate redusă autovehiculele sau remorcile cu defecțiuni la sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă nu pot fi conduse sau remorcate fără a avea în funcțiune pe partea stânga, în față, o lumină de întâlnire și în spate una de poziție.
Luminile de avarie se folosesc în următoarele situații:
- când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă;
- când vehiculul se deplasează foarte lent și/sau constituie el însuși un pericol pentru ceilalți participanți la trafic;
- când autovehiculul sau tramvaiul este remorcat.
Conducătorii de autovehicule, tramvaie sau mopede trebuie sa pună în funcțiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi și în cazul în care această manevră este impusă de blocarea circulației pe sensul de mers.
Când circulă prin tunel, conducătorul de vehicul este obligat să folosească luminile de întâlnire.
Un vehicul poate fi oprit sau staționat cu toate luminile stinse, în locurile in care aceste manevre sunt permise, atunci când se află:
- pe un drum iluminat, astfel încât vehiculul este vizibil de la o distanță de cel puțin 50 m;
- în afara părții carosabile, pe un acostament consolidat;
- în localități, la marginea părții carosabile, în cazul motocicletelor cu două roți, fără ataș și a mopedelor, care nu sunt prevăzute cu sursă de energie.
Conducătorii de vehicule sunt obligați să semnalizeze schimbarea direcției de deplasare, depășirea, oprirea și punerea în mișcare.
Conducătorii de autovehicule, tramvaie sau mopede trebuie să semnalizeze intenția de a schimba direcția de mers, de a ieși dintr-un rând de vehicule staționate sau de a intra într-un asemenea rând. De asemenea, trebuie să semnalizeze intenția de a trece pe o altă bandă de circulație sau de a vira spre dreapta sau spre stânga, precum și atunci când urmează să efectueze o întoarcere, depășire sau oprire. Aceste manevre trebuie semnalizate prin punerea în funcțiune a luminilor indicatoare de direcție, cu cel puțin 50 de metri înainte de începerea manevrei în localități și 100 de metri în afara localităților.
Reducerea vitezei de deplasare sau oprirea autovehiculelor, tramvaielor sau mopedelor pe partea carosabilă se semnalizează cu lumina roșie din spate.
Consultant: Costin TĂTUC
[1] Prin Legea nr. 168 din 12 iunie 2023, Publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 521 din 13 iunie 2023