Majoritatea soferilor romani se considera foarte buni. Unii pentru ca se descurca cu usurinta in trafic si ajung in timp record la destinatie, o parte pentru ca au avut norocul sa nu primeasca amenzi, altii pentru ca nu au fost implicati in accidente rutiere sau pur si simplu pentru ca practica zilnic sofatul si au acumulat un volum apreciabil de experienta.
In oricare dintre categoriile mentionate ne-am putea incadra, trebuie sa fim constienti de faptul ca exista intotdeauna loc de mai bine. De aceea, vom vedea in cele ce urmeaza ce ar trebui sa facem pentru a deveni soferi mai buni, capabili sa ajungem la destinatie in conditii de siguranta si confort:
- Respectati cu strictete regulile de circulatie
Procedand astfel veti evita asumarea unor riscuri inutile si veti fi ferit de implicarea in evenimente rutiere. Comportamentul dvs. rutier va fi predictibil pentru partenerii de drum care nu vor fi nevoiti sa ia masuri suplimentare de protectie. Totodata, conducerea autovehiculului va fi mai putin stresanta si mult mai sigura.
- Concentrati-va atentia exclusiv asupra traficului
Renuntand la desfasurarea concomitenta a altor activitati, precum utilizarea telefonului mobil, consumul de alimente sau bauturi, fumatul sau purtarea discutiilor aprinse cu pasagerii, aveti posibilitatea sa observati din timp aparitia unor situatii cu potential major de risc, putand astfel sa reactionati corespunzator, in timp util, pentru evitarea pericolului.
- Anticipati comportamentul celorlalti participanti la trafic
Foarte multe dintre accidentele rutiere se produc in contextul incapacitatii de a anticipa manevrele si reactiile partenerilor de drum. Observarea si interpretarea rapida a gesturilor si reactiilor celorlalti participanti la trafic va permite sa luati masurile necesare evitarii unei situatii critice. In acelasi timp, a fi predictibil, semnalizand corect si din timp inainte de a efectua orice manevra, ii ajuta pe ceilalti sa va inteleaga intentiile, oferind un plus de siguranta.
- Nu va grabiti
Graba strica treaba, spune un proverb. Multi risca amenzi grele, suspendarea permisului si chiar accidente de circulatie doar pentru a castiga cateva minute. Graba determina depasirea limitelor legale de viteza sau rulajul cu viteza neadaptata conditiilor meteo, de drum sau de trafic. Apoi, cu cat viteza este mai mare, cu atat mai mare este riscul de implicare in accidente. De asemenea, in cazul unui eventual impact, cu cat viteza este mai mare, cu atat mai grave sunt consecintele. In concluzie, evitati sa va grabiti. Luati-va intotdeauna o rezerva de timp atunci cand va planificati calatoria. Nu este timp pierdut, ci un gest responsabil pentru siguranta.
- Pastrati distanta
Fiind mai tot timpul grabiti, incercam sa castigam fiecare metru in plus pentru a ajunge cat mai repede la destinatie. Ruland foarte aproape de cel care ne precede avem senzatia ca-l putem determina sa creasca viteza. In realitate, ne expunem unui pericol grav pentru ca in cazul unei franari bruste nu vom mai avea cum sa ne oprim in conditii de siguranta. Pentru a avea posibilitatea sa evitati implicarea intr-un accident fata-spate, pastrati intotdeauna fata de vehiculul care ruleaza in fata dvs. o distanta de siguranta egala, in metri, cu jumatatea valorii vitezei pe care o aveti.
- Dati dovada de calm si politete
Desi multe dintre abaterile comise mai mult sau mai puțin voit de catre partenerii nostri de trafic sunt deranjante, ar fi bine sa ne pastram calmul si sa actionam in vederea evitarii starilor de pericol. Nu este recomandat sa ne transformam brusc in justitiari, incercand sa-i contram pe cei care gresesc, cu speranta ca astfel ii vom disciplina. Adesea, cei in cauza pot reactiona agresiv, uneori violent chiar, cu consecinte imprevizibile. In acelasi timp, trebuie retinut ca putem contribui substantial la destinderea traficului daca dam dovada de politete rutiera si respect fata de partenerii de drum, in special fata de cei vulnerabili. Un simplu gest binevoitor insotit de un zambet nu costa nimic dar ajuta foarte mult.
Autor: Consultant Costin TATUC