Potrivit prevederilor legale in vigoare, utilizarea anvelopelor de iarna este obligatorie atunci cand se circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei.
Cei care nu se conformeaza isi asuma riscul aplicarii unei sanctiuni cu amenda pana la 2.900 de lei si al retinerii certificatului de inmatriculare/inregistrare al autoturismului, pentru care se elibereaza o dovadă inlocuitoare fara drept de circulatie.
Legea nu stabileste o perioada anume in care actioneaza aceasta obligativitate, legand-o strict de existenta conditiilor meteo-rutiere care genereaza o aderenta scazuta (drumuri acoperite cu gheata, zapada sau polei).
Pe de alta parte, specialistii recomanda utilizarea anvelopelor de iarna cand temperatura mediului ambiant scade frecvent sub 7ºC, chiar dacă drumul este uscat, intrucat pe vreme rece numai acest tip de anvelope poate asigura o performanta superioara la franare, sporind astfel siguranta deplasarii.
Cum in ultimele zile vremea s-a incalzit iar din punct de vedere calendaristic anotimpul rece s-a incheiat, in entuziasmul creat de venirea primaverii, exista tentatia de a trece rapid la anvelopele de vara. Pentru multi automobilisti aceasta trecere are, pe langa motivatia de ordin tehnic si una de natura estetica, pentru ca au anvelopele de vara montate pe jante din aliaj, mult mai aspectoase decat cele din tabla, acoperite adesea cu banale capace din plastic.
Inainte de a lua decizia efectuarii acestei operatiuni ar trebui analizate cu atentie cateva aspecte importante, rezultate din experienta anilor anteriori:
- desi temperaturile medii sunt pozitive ziua, pe timpul noptii scad considerabil, favorizand pe alocuri formarea poleiului, in special in zonele inalte, creand astfel portiuni unde exista risc de derapaj;
- chiar daca vremea se incalzeste usor si pare ca nimic nu se mai opune instalarii definitive a primaverii, temporar pot sa apara schimbari drastice care sa readuca in mod neasteptat conditii meteo specifice iernii chiar si in luna aprilie;
- daca esti un impatimit al sporturilor de iarna si mai ai de facut drumuri la munte este recomandat sa mai astepti cu schimbarea anvelopelor, deoarece daca circuli cu anvelope de vara pe zone acoperite cu gheata, zapada sau polei, iti asumi riscul sa fi sanctionat sau, si mai grav, sa fi implicat in evenimente rutiere;
- conditiile meteo dificile din perioada anotimpului rece isi pun adesea amprenta asupra partii carosabile in care apar gropi sau denivelari periculoase pentru integritatea jantelor din aliaj, motiv pentru care este indicat ca trecerea la „rotile” de vara sa se faca dupa campania de plombare pe care drumarii o efectueaza primavara.
Apoi, mai trebuie sa stiti ca legea nu prevede o sanctiune pentru soferii care nu folosesc anvelope de vara, singurul inconvenient care apare atunci cand ramai cu cauciucurile de iarna pe perioada sezonului cald fiind faptul ca acestea se vor uza mult mai usor si vor trebui schimbate mai repede, aspect nesemnificativ insa daca ne raportam la scurta perioada de tranzitie reprezentata de timpul ramas pana la debutul sezonului cald.
In concluzie, nu exista o data oficial stabilita, din punct de vedere legal, pentru trecerea la folosirea anvelopelor de vara. Ceea ce trebuie sa primeze totusi atunci cand trebuie sa luati o decizie in acest sens este siguranta dumneavoastra si a celorlalti participanti la trafic.