GHID INFORMATIV UNSAR – BAAR

În contextul evolutiilor de pe piața asigurărilor RCA, UNSAR lansează, împreună cu BAAR, un ghid informativ pentru asigurați, atât pentru cei care dețin o poliță City Insurance, cât și pentru păgubiții care au de recuperat o daună aferentă unei polițe a acestei companii.

 

Ne dorim ca acest material, care va fi actualizat constant, în funcție de evoluții, să vină în sprijinul asiguraților și păgubiților.

 

Precizari in lumina celor mai recente decizii ale ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara vizand societatea CITY Insurance

 

a) In cazul in care detineti o polita de asigurare emisa de CITY Insurance Polita dumneavoastra de asigurare ramane in continuare valabila, producandu-si efectele.

Puteti insa denunta in orice moment polita1 si sa incheiati una noua la un alt asigurator autorizat parcurgand procedura urmatoare:

1. Completati Cererea de denuntare a contractelor de asigurare. Documentul este disponibil pe site-ul SAR CITY Insurance SA, respectiv: www.CITYinsurance.ro

2. Transmiteti cererea de denuntare la SAR CITY Insurance SA, pe adresa de Email dedicata: denuntare@CITYinsurance.ro.

ATENTIE! Polita dumneavoastra de asigurare ramane valabila, conform prevederilor legale (i) pana la data la care lichidatorul judiciar numit de instanta odata cu deschiderea proceduriifalimentului denunta politele de asigurare, cu informarea prealabilă a asiguratului. (ii)in termen de cel mult 90 de zile de la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii de faliment. Asta inseamna ca, in cazul in care valabilitatea politei inscrisa in documentul de asigurare depaseste unul sau celalalt din termenele mentionate anterior, dupa caz, nu veti mai fi asigurat.

Precizarile de mai sus sunt valabile si pentru situatia in care detineti o polita de asigurare RCA emisa de CITY Insurance. Prin urmare, puteti circula pe drumurile publice, iar in cazul unor controale in trafic din partea organelor abilitate, nu veti fi sanctionati, polita dumneavoastra RCA fiind valabila. Pe scurt, sunteti in continuare asigurati, desigur cu luarea in considerare a atentionarii de mai sus.

De asemenea, in cazul in care sunteti vinovat de producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale si/sau vatamari corporale, tertul pagubit va fi despagubit in baza acestei polite in limitele stabilite de Legea 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv 500.000 lei si prin inscriere la masa credala in cadrul procedurii de faliment care se va solutiona in prima instanta de Tribunalul Bucuresti, iar in faza apelului de Curtea de Apel Bucuresti.

b) In cazul in care sunteti victima unui accident rutier produs de un conducator auto prin intermediul unui autovehicul asigurat printr-o polita RCA emisa de CITY Insurance:

(i) Daca nu ati avizat inca dauna la CITY Insurance, aveti dreptul sa o faceti adresandu-va Fondului de Garantare a Asiguratilor intre data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a deciziei Autoritatii de Supraveghere Financiara (A.S.F.) de retragere a autorizatiei de functionare şi constatare a existentei indiciilor starii de insolventa a City Insurance si data incetarii contractelor de asigurare, , dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii falimentului; De asemenea, in cazul in care ati avizat dauna la City Insurance, dar aceasta societate nu a procedat la deschiderea dosarului de dauna, puteti sa va adresati cu o solicitare scrisa in acest sens FGA la sediul acestuia, prin posta, posta electronica sau prin alte mijloace de comunicare la distanta care asigura transmiterea textului solicitarii

(ii) Pentru incasarea diferentelor de prima/indemnizatiilor/despagubirilor veti putea depune o cerere de plata motivata si insotita de documente justificative,
incepand cu data publicarii deciziei A.S.F. de retragere a autorizatiei pentru CITY Insurance in Monitorul Oficial si pana la maximum 90 de zile de la ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii de faliment sau de la data nasterii dreptului de creanta, atunci cand acesta s-a nascut ulterior.

FGA are dreptul de a incepe plata sumelor cuvenite creditorilor de asigurari (asigurati, beneficiari, terte persoane pagubite) dupa 60 de zile de la data deciziei A.S.F. de retragere a autorizatiei de functionare a City Insurance dupa parcurgereade catre creditorii de asigurari a procedurii administrative de plata prevazute de lege.

Pentru mai multe detalii referitoare la procedura care trebuie parcursa si formularele pe care le puteti utiliza in relatia cu FGA, va rugam sa consultati: www.fgaromania.ro

In cazul asiguratilor, pentru restituierea diferentelor de prima de asigurare, transmiteti la FGA o Cerere de plata – Anexa 9- (disponibila pe www.fgaromania.ro) pe adresa de E-mail: cerere.plata@fgaromania.ro, insotita de urmatoarele documente:

– Imputernicire / Procura, daca este cazul;

– Copie act identitate;

– Copie polita de asigurare;

– Copie dovada platii primelor de asigurare, in cazul platii primelor in rate;

– Dovada denuntarii contractului de asigurare inregistrata / transmisa la asigurator;

(iii) Indiferent daca v-ati adresat sau nu FGA in vederea incasarii despagubirii, aveti dreptul sa formulati si o cerere de admitere a creantei (despagubirii pretinse) in cadrul procedurii de faliment in termenele si urmand instructiunile lichidatorului judiciar care va fi desemnat de Tribunalul Bucuresti. Trebuie sa stiti ca, in masura in care ati incasat sume de la FGA, acestea vor fi deduse in cadrul procedurii de faliment din sumele pe care ati mai fi eventual indreptatit sa le primiti.

INFORMATII DE CONTEXT
Romania este una dintre tarile din Uniunea Europeana care beneficiaza de o plasa de siguranta pentru asigurati in cazul falimentului unei companii de asigurari: FGA – Fondul de Garantare a Asiguratilor.

Fondul, ca o solutie de garantare in domeniul asigurarilor, are ca scop protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator intrat in procedura de faliment.

Destinatia principala a sumelor aflate la dispozitia FGA este plata catre creditorii de asigurari a indemnizatiilor/despagubirilor rezultate din contractele de asigurare facultative si obligatorii incheiate in conditiile legii si a primelor datorate de asigurator pentru perioada in care riscul nu a fost acoperit de acesta, ca urmare a incetarii contractelor de asigurare, cu respectarea plafonului de garantare prevazut de lege.

Disclaimer: informatiile prezentate mai sus sunt cu caracter general. Pentru solutionarea cazurilor concrete va recomandam sa urmati instructiunile autoritatilor competente (ASF, FGA, instante jucatoresti etc.) si, eventual, sa apelati la consultanta de specialitate.

 

În contextul evolutiilor de pe piața asigurărilor RCA, UNSAR lansează, împreună cu BAAR, un ghid informativ pentru asigurați, atât pentru cei care dețin o poliță City Insurance, cât și pentru păgubiții care au de recuperat o daună aferentă unei polițe a acestei companii.

 

Ne dorim ca acest material, care va fi actualizat constant, în funcție de evoluții, să vină în sprijinul asiguraților și păgubiților.

2021-10-01T11:13:31+00:00 1 octombrie 2021|Ce faci in caz de|

Alege superstiţia care te reprezintă:

 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
Created by potrace 1.16, written by Peter Selinger 2001-2019