Când vine vorba despre casele în care locuiesc, riscurile care îi îngrijorează cel mai mult pe români sunt incendiile (55%) și cutremurele (50%). Potrivit celui mai recent sondaj realizat de UNSAR împreună cu IRES privind percepția românilor față de asigurările de locuințe, printre pericolele majore menționate de aceștia se numără și furtunile/ vijeliile (35%), exploziile (27%) sau inundațiile (24%).
Dacă ne uităm la profilul respondenților, 62% dintre cei care sunt îngrijorați de riscul de incendiu au vârsta cuprinsă între 35 – 50 ani și locuiesc preponderent în Moldova (59%). Românii din celelalte zone ale țării se tem cu precădere de cutremure (60% locuiesc în București și Dobrogea, cu vârste între 51 – 65 ani) și de vijelii (47% locuiesc în Transilvania și Banat, cu vârste între 35 – 50 ani).
Nivelul de conștientizare a românilor cu privire la riscurile la care se expun a evoluat comparativ cu anii anteriori, aceștia devenind, de asemenea, tot mai informați în legătură cu măsurile pe care le pot lua pentru a se proteja. Se observă, astfel, o preocupare în creștere pentru asigurările de locuințe, 7 din 10 români declarând că sunt interesați de încheierea unei astfel de polițe. Totodată, aceștia se documentează tot mai mult în legătură cu acest subiect, topul surselor de informare la care apelează fiind ocupat de TV (55%), internet (39%), brokeri și societăți de asigurare (25%).
Sunt cifre care vorbesc despre o percepție îmbunătățită a consumatorilor în raport cu asigurările și beneficiile acestora − 8 din 10 români știu, de exemplu, că sunt obligați să își asigure locuința cu o poliță PAD.
Cu toate acestea, doar 20% din cele 9,6 milioane de locuințe din România sunt protejate în prezent de această asigurare, iar populația, în ansamblul ei, continuă să fie vulnerabilă în fața unor eventuale catastrofe naturale. Numărul locuințelor asigurate printr-o poliță obligatorie se ridică la 1,83 milioane, în timp de 1,58 milioane de locuințe beneficiază și de o asigurare facultativă.
Sunt, în continuare, pași importanți pe care trebuie să îi facem pentru creșterea gradului de protecție a locuințelor din România în fața evenimentelor neprevăzute. Poate că nu putem prezice viitorul, însă cu siguranță împreună putem contribui la crearea unei populații mai bine pregătită în fața unor situații nefericite.
Află de aici ce măsuri poți lua în cazul situațiilor de urgență!