Actualizat la 09.10.2020
Rolul asigurărilor pentru locuințe este de a te proteja de o serie de riscuri la care casa și bunurile tale pot fi expuse. Transferul acestor riscuri către firmele de asigurări, în schimbul unei sume de bani incomparabil mai mică decât valoarea daunelor posibile, prima de asigurare, înseamnă mai puține griji și mai multă siguranță pentru tine și pentru cei dragi.
Înainte de a alege asigurarea potrivită, trebuie să știi că ele se împart în două tipuri: asigurări obligatorii și facultative pentru locuință.
Asigurarea obligatorie de locuință (PAD) te protejează doar împotriva a 3 riscuri de catastrofe naturale: cutremure, inundații și alunecări de teren. Această poliță este reglementată prin Legea nr. 260/2008 și te protejează până în limita a 10.000/20.000 eur – în funcție de tipul construcției, cu prime de asigurare de 10/20 eur. De reținut este faptul că această poliță asigură un minim de protecție, având în vedere valoarea reală a locuințelor în care trăim și riscurile la care ne expunem în mod frecvent.
Asigurarea facultativă de locuință completează acoperirea minimă a poliței PAD, oferind protecție atât împotriva celor 3 riscuri de catastrofă, peste sumele de 10.000/20.000 euro, cât și a altor riscuri majore, precum: incendiul, explozia, furtuna, vijelia, uraganul, tornada, ploile torențiale etc.
De regulă, produsele de asigurare facultativă a locuinței sunt modulare, existând posibilitatea adăugării anumitor acoperiri suplimentare, cum ar fi: asigurarea bunurilor casabile (ex.: geamuri, oglinzi etc.), a instalațiilor interioare ale clădirii, a obiectelor de valoare, a echipamentelor electrice, electronice sau chiar asigurarea de răspundere civilă față de terțe persoane ( de exemplu, față de vecinii tăi), putând să optezi pentru acoperirea unor riscuri / pachete de riscuri conform cerințelor și necesității tale.
Vă recomandăm un aspect foarte important, și anume ca valoarea asigurată din poliță să reprezinte valoarea de nou / valoarea reală a locuinței, astfel evitându-se ca în cazul unei daune despăgubirea achitată să fie redusă conform proporției dintre valoarea bunului din poliță și valoarea efectivă a acestuia.
În cazul unei daune, va îndemnăm să contactați societatea de asigurări emitentă a poliței / consultantul dumneavoastră în asigurări. Asigurătorul va efectua constatarea și evaluarea daunelor conform termenilor și condițiilor contractuale. Majoritatea companiilor de asigurare pun la dispoziție clienților inclusiv modalitatea de avizare a daunelor în sistem on-line, iar dacă dauna are o valoare mai mică pot exista proceduri simplificate de despăgubire.
Conform celui mai nou studiu sociologic realizat de UNSAR împreună cu IRES, 74% dintre români sunt interesați de asigurarea locuinței și a bunurilor.
Cu toate că uneori ne putem gândi că nouă nu are cum să ni se întâmple, riscurile există, însă ele pot fi acoperite cu polița de asigurare potrivită.