Uite câteva recomandări ca să te bucuri de ele fără bătăi de cap.
Pentru mulți dintre noi încep deja pregătirile de drum către locurile la care am visat să ne petrecem vacanțele, în țară sau dincolo de granițele ei. Mulți dintre noi ne vom urca în mașinile personale și vom pleca bucuroși către ceea ce sperăm a fi o vacanță de neuitat. Dar, în tot acest entuziasm, se întâmplă să nu ne mai gândim la lucruri care țin de siguranța călătoriilor care urmează. Avem deja o imagine perfectă și prea puțină răbdare să ne mai gândim la lucruri negative care ar putea să intervină și, mai ales, la cum le putem evita.
Unul dintre cele mai importante aspecte este legat de siguranța rutieră. Sezonul rece este cel mai problematic din acest punct de vedere, iar măsurile de precauție sunt chiar mai importante decât de obicei.
Așadar, fără să punem pauză bucuriei de a pleca la drum, vă invităm să faceți o scurtă pauză și să vă reamințiti cât de important este să avem drumuri fără incidente. Reguli simple și sigure.
Ce facem înainte de plecare
Ne asigurăm că mașina are o stare tehnică corespunzatoare pentru a face față temperaturilor scăzute și aderenței reduse.
Echipăm mașina cu anvelope de iarnă pentru că există o probabilitate mare să circulăm pe drumuri acoperite cu gheață, zăpadă sau polei.
Ne asigurăm de buna funcționare a sistemelor de iluminat-semnalizare, a instalației de climatizare, precum și a ștergătoarelor și spălătoarelor de parbriz, înlocuind lichidul de spălare de vară cu cel de iarnă.
Ne informăm temeinic despre condițiile meteo și particularitățile traseului de parcurs. Luăm în calcul o rezervă de timp suficientă pentru că în zona montană temperaturile scăzute, ceața și precipitațiile mixte afectează major vizibilitatea în trafic și aderența la suprafața drumurilor.
Luăm în calcul și o rută alternativă în caz denecesitate, motiv pentru care nu plecăm fără plinul de combustibil.
Ce facem în timpul deplasării
Adaptăm viteza în raport cu condițiile concrete de vizibilitate și de aderență și păstrăm o distanță mărită în mers, astfel încât să avem permanent controlul autovehiculului și să putem evita cu usurință eventualele situații riscante.
Evităm bruscarea comenzilor (frâna și volanul) atunci când rulăm pe carosabil alunecos, pentru a preveni intrarea în derapaj și pierderea controlului direcției.
Respectăm cu strictețe normele rutiere și adoptăm un stil de conducere defensiv, încercând să anticipăm pericolele și să acționăm din timp pentru evitarea lor.
Nu conducem sub influența băuturilor alcoolice!
Manifestăm răbdare și politețe rutieră, evitând conflictele în trafic, manevrele riscante șiclaxonatul inutil.
Facilităm intervenția autovehiculelor pentru deszăpezire sau pentru combaterea poleiului, precum și a celor aflate în misiuni cu caracter de urgență (ambulanță, poliție, pompieri, etc.).
Ce facem când am ajuns la destinație
Luăm în calcul faptul că locurile de parcare sunt adesea insuficiente și nu parcăm mașinile pe locurile rezervate persoanelor cu handicap, pe trecerile pentru pietoni sau pe spațiile verzi sau, pur și simplu, la întâmplare. Evităm, astfel, încurcarea circulației și evităm riscul de a ne strica vacanța cu amenzi sau, și mai grav, cu ridicarea mașinii staționate neregulamentar.
Drumuri bune și fără incidente!
Consultant: dl. TATUC Costin