Conform unui nou sondaj sociologic realizat de UNSAR împreună cu IRES peste 89% dintre români consideră că schimbările climatice sunt reale.
În ceea ce privește efectele acestor modificări, principalele îngrijorări ale românilor sunt furtunile violente (32% dintre respondenți), urmate de valurile de căldură, efect care în acest an a trecut pe locul doi (20%), topirea ghețarilor (10%), incendiile de vegetație (7%), seceta (7%) și inundațiile (7%).
Odată cu aceste riscuri, comportamentul românilor se modifică anual printr-o dorință mai mare de a aplica măsuri pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice. Așadar, efortul pentru limitarea acestor impacte s-a realizat în ultimul an cel mai mult prin utilizarea de becuri și aparate eficiente energetic, colectare selectivă a deșeurilor, utilizarea de ambalaje biodegradabile, achiziția de electrocasnice cu consum redus de energie, reciclarea materialelor reutilizabile sau transport alternativ, izolarea termică a locuinței – o ierarhie relativ similară cu cea de anul trecut. Comportamentul care presupune investiții mai mari, în schimb, (achiziția de mașini electrice, hybrid sau euro6) are o pondere de numai 23%.
Află mai multe despre percepția și atitudinea românilor față de schimbările climatice din infograficul următor.