Riscul implicarii in accidente de circulatie este ridicat pe drumurile publice din tara noastra, fapt confirmat de statisticile care arata ca inregistram cea mai mare mortalitate rutiera din Europa. O cauza des invocata este infrastructura depasita, semnalizata deficitar, care nu poate prelua in conditii de fluenta si siguranta actualul volum de trafic. Acestui neajuns i se adauga comportamentul inadecvat al majoritatii participantilor la trafic, marcat de indisciplina rutiera, neatentie si agresivitate. Daca mai luam in calcul si faptul ca parcul auto este invechit, cu o uzura semnificativa si in mare parte lipsit de sisteme de siguranta activa, lucrurile se explica de la sine.
Exista insa si solutii pentru a reduce riscul rutier. Chiar daca nu putem controla imbunatatirea rapida a infrastructurii si actiunile celorlalti parteneri de drum, putem evita implicarea in accidente prin adoptarea unei atitudini defensive in trafic. Desi la prima vedere pare complicat, lucrurile sunt simple. Cand conduceti defensiv, sunteti constient si pregatit pentru orice se poate intampla. Sunteti precaut, gata sa actionati astfel incat sa nu va lasati soarta in mainile altora. Practic, nu trebuie decat sa:
- Puneti siguranta pe primul loc. Folositi intotdeauna centura de siguranta si asigurati copiii in dispozitivele de retentie corespunzatoare. Impuneti tuturor pasagerilor sa foloseasca, la randul lor, centurile. In eventualitatea nedorita a unui accident, acestea au rolul de a va proteja viata si de a reduce gravitatea ranirilor. Centurile reprezinta elementul de baza al sistemului de siguranta pasiva al vehiculelor, iar airbagurile sunt dispozitive suplimentare, a caror protectie este eficienta numai in combinatie cu centurile.
- Ramaneti concentrat strict pe conducerea vehiculului. Aceasta activitate presupune un proces psihologic complex, de analiza si decizie, care are nevoie de toate resursele disponibile. Adesea, cei care au capatat ceva experienta in conducerea auto devin prea increzatori in abilitatile lor de pilotaj si in capacitatea lor de multitasking, devenind neglijenti. Nu uitati, soferii buni doar conduc!
- Fiti vigilent, astfel incat sa puteti reactiona rapid la potențialele probleme ce pot sa apara in trafic. Conducerea in stare de oboseala ori sub influenta bauturilor alcoolice sau a substantelor psihoactive afecteaza timpul de reactie si rationamentul celui de la volan. Atentie la pericolul ascuns al efectelor medicamentelor contraindicate conducerii auto, caruia majoritatea soferilor nu-i acorda importanta. Fiti treaz la volan!
- Scanati permanent drumul. Este esential pentru a cunoaste ce se intampla in jurul dvs. Priviti in fata astfel incat sa percepeti ce se intampla in plan indepartat si verificati frecvent oglinzile retrovizoare. Atentie la unghiurile lipsite de vizibilitate, mai ales la schimbarea directiei de deplasare sau a benzilor de circulatie. Retineti ca pentru a observa din timp schimbarile ce survin in mediul parcurs privirea soferului trebuie sa fie activa, mobila.
- Anticipati riscul. Constientizati prezenta celorlalti participanti la trafic si incercati sa le ghiciti intentiile observand si interpretand logic actiunile lor. Acest lucru va va ajuta sa fiti mai putin surprins de anumite reactii ale celorlalti utilizatori ai drumului si sa gasiti solutiile optime de a evita un eventual accident.
- Adaptati viteza. Limitele legale de viteza se aplica in conditii bune de aderenta si vizibilitate. Este responsabilitatea soferului sa se asigure ca viteza autovehiculului sau corespunde conditiilor concrete. Nu uitati: cu cat viteza este mai mare, cu atat este mai dificil controlul vehiculului, iar riscul de accident creste. De asemenea, gravitatea consecintelor in cazul unui impact depinde in mod proportional de viteza la care acesta se produce.
- Pastrati distanta in mers. Folosind regula celor 2 secunde veti reusi sa stabiliti si sa mentineti o distanta optima pentru a opri in conditii de siguranta in cazul franarii de urgenta. Aceasta regula functioneaza in conditii meteo bune. Pe vreme rea, distanta trebuie marita, dupa caz, cu 1-2 secunde.
- Fiti calm. Renuntati la tentatia de a conduce agresiv pentru a castiga timp sau o pozitie mai avansata in trafic. De asemenea, evitati sa reactionati pentru a sanctiona greselile altora. Asemenea atitudini cresc riscul implicarii in accidente si pot conduce la acte de violenta. Fiti atent cu ceilalti si aveti grija de dvs.
- Alegeti o cale de evacuare. Cel mai bun mod de a evita potentialele pericole este sa va pozitionati in trafic acolo unde aveti cele mai bune sanse de a vedea si de a fi vazut. De asemenea, este esential sa aveti o cale alternativa de deplasare, motiv pentru care trebuie sa lasati intotdeauna loc suficient pentru a ocoli daca traiectoria va este blocata brusc.
- Gestionati riscurile pe rand. Cand va confruntati cu mai multe riscuri, cel mai bine este sa le evaluati rapid si sa le gestionați unul cate unul. O astfel de abordare asigura sanse de succes mult mai mari decat daca sunteti nevoit sa va confruntati cu mai multe riscuri in acelasi timp.
Acestea sunt numai cateva dintre secretele conducerii defensive. Daca veti tine cont de aceste recomandari veti putea evita implicarea in evenimente neplacute.
Autor: Consultant Costin TATUC