România este țara cu cei mai mulți proprietari de locuință. Dar, din păcate, doar aproape 20% din aceste locuințe sunt protejate împotriva riscurilor catastrofale, de genul inundațiilor, alunecărilor de teren și cutremurelor.
Dacă ne raportăm și la alte riscuri care pot afecta locuințele, vorbim de mai puțin de 2/10 locuințe asigurate și pentru riscuri de genul incendiilor, exploziilor, furtului etc. Sintagmele “mie nu mi se poate întampla așa ceva” sau “las` că merge și așa” nu funcționează ca sisteme de protecție pentru a avea o locuință sigură.
Noua campanie #sigurACASĂ este un demers de conștientizare a riscului de furt din locuințe inițiat de UNSAR și ARTS, în parteneriat cu Poliția Română, care își propune să aducă în atenția opiniei publice incidența și impactul acestui fenomen, dar și instrumentele pe care românii le au la dispoziție pentru a-și proteja investiția, bunurile personale și chiar securitatea proprie și a familiei.
Protecție și prevenție
Achiziția unei locuințe presupune o investiție de bani, timp și energie. Dar nimic din toate acestea nu protejează eficient o locuință împotriva riscului de furt. O soluție eficientă de prevenție o reprezintă achiziția unor sisteme antiefracție (sisteme de alarmă și sirene pentru ferestre sau uși, detectori de mișcare sau camere video, ferestre și uși rezistente antiefracție etc.).
Totodată, este foarte importantă și încheierea unei polițe de asigurare facultativă. Aceasta oferă un sprijin financiar important în cazul multor situații nefericite, inclusiv a furtului din locuință. Avantajul unei polițe de asigurare facultativă constă în faptul că protejează locuința împotriva multor altor riscuri, cum ar fi incendiu, explozie, catastrofe naturale, cutremure, avarii la instalațiile de apă și canalizare etc., acoperind, în același timp și eventualele daune pe care proprietarii ar putea să le provoace vecinilor.