In 12 iulie intra in vigoare noi reguli in ceea ce priveste RCA. Actul normativ introduce unele noutati, precum plata in rate, suspendarea atunci cand vehiculul nu este folosit sau decontarea directa a daunelor suferite in accident.
Asiguratul poate face cerere sa suspende contractul RCA atunci cand este intrerupt dreptul de circulatie al masinii sau aceasta NU este folosita.
De retinut! In perioada cand vehiculul nu este folosit, ești obligat să-l ții într-un spatiu privat. In caz contrar, amenda este de 1000-2000 lei.
La suspendarea contractului RCA, esti obligat sa depui placutele de inmatriculare la autoritatea emitenta.
Companiile de asigurari au obligatia de a te informa despre expirarea contractului si despre posibilitatea de reinnoire, cu 30 de zile inainte.
Iti poti repara masina avariata intr-un accident la orice service autorizat, nu doar la cele agreate de companiile de asigurari.
Reprezentantii service-urilor auto care folosesc piese false risca inchisoarea, la fel ca si persoanele care comercializeaza contracte RCA false.
Asiguratorii RCA sunt obligati sa dea un raspuns ferm in 30 de zile de la data inscrierilor cererilor de despagubire.
Contractul RCA se poate incheia pe o perioada cuprinsa intre o luna si 12 luni.
Asiguratii vor putea incheia contracte RCA pe o durata multiplu de o luna, iar plata se poate face si in rate.
Vinovatii pot rascumpara pagubele produse intr-un accident pentru a nu fi penalizati de catre asigurator, respectiv pentru mentinerea clasei de bonus/malus.
Persoanele incadrate in aceasta categorie se vor putea adresa BAAR, care le va face o oferta și le va aloca unui asigurator RCA pentru incheierea contractului de asigurare.
Decontarea directa va reprezenta un serviciu auxiliar de gestionare a daunelor, ce va fi ofertat obligatoriu de catre asiguratorii RCA, dar a carui achizitie va fi optionala.
Tarifele de referinta vor fi calculate semestrial de o societate cu expertiza recunoscuta in domeniu, contractata de ASF.