Ajută-i pe cei dragi să fie mai atenți în trafic.

Alege dintre mesajele de mai jos
pe cel mai potrivit pentru cel drag ție și trimite-i-l.

Sau trimite un
mesaj personalizat
#ATENTînTRAFIC

Ce se întâmplă când nu suntem atenți în trafic?

Urmărește un experiment inedit despre folosirea telefonului la volan și povestea adevărată a unui accident.

Dacă vrei să te alături inițiativei noastre de a face traficul un loc mai sigur, fii #ATENTînTRAFIC și ajută-ne să ducem mesajul mai departe.

Ajută-i pe cei dragi
să fie mai atenți
în trafic.

și poți câștiga un cadou special pentru
ei - un breloc personalizat cu mesajul din
partea ta și un termos.

Concursul s-a încheiat. Vă mulțumim tuturor pentru participare și pentru mesajele frumoase în care îndemnați pe cineva drag să fie mai #ATENTinTRAFIC. Pentru mai multe detalii, puteți consulta regulamentul concursului și, accesând butonul de mai jos, puteți afla cine sunt norocoșii câștigători.

Câștigătorii concursului

*Imagine cu titlu de prezentare.

Comportamentul la volan se învață.

Și bun și rău, e ceva ce deprindem în timp. Iar noi suntem aici să te ajutăm.

Cu ajutorul sociologului Gelu DUMINICĂ am creat două webinarii scurte, care să nu te plictisească și care să îți fie de folos, dacă ești conducător auto.

FAQ

CÂT DE DES SE ÎNTÂMPLĂ?

Accidentele rutiere sunt înfricoşătoare şi, din păcate, se întâmplă mai des decât ar trebui.

În medie, în fiecare zi a anului 2019, s-au produs 24 de accidente rutiere grave în care şi-au pierdut viața 5 oameni și au fost răniti grav alti 22. Foarte important de ştiut este că prin reducerea vitezei de rulare şi utilizarea unei conduite preventive, aceste accidente pot fi evitate.

*Conform raportului Buletinul siguranţei rutiere 2019 realizat de Poliţia Română

UNDE SE ÎNTÂMPLĂ?

Cea mai mare densitate de autovehicule se află în mediul urban, ceea ce face ca numărul de şoferi dintr-o zonă concentrată, împreună cu infrastructura rutieră, să plaseze zona urbană în topul listei accidentelor rutiere grave. Diferenţa faţă de mediul rural nu este însă mare:

  • 39,4% în mediul urban
  • 38,3% în mediul rural
  • 22,3% pe drumurile din afara localității
*Conform raportului Buletinul siguranţei rutiere 2019 realizat de Poliţia Română

CÂT DE MULT INFLUENȚEAZĂ VREMEA?

Evenimentele rutiere produse în condiţii meteo nefavorabile au drept consecinţă o mortalitate mai ridicată. Insă cele mai multe accidente rutiere grave produse în anul 2019 (91,2%) au avut loc în condiții meteo normale, urmate de cele pe timp de ploaie (6%).*

Explicaţia este că, cel mai frecvent, condiţiile meteo nefavorabile înfluenţează numărul și categoriile de vehicule prezente pe drumurile publice care se reduc, iar prudenţa şi atenţia participanţilor la trafic, sporeşte. În condiţii meteo bune, din cauza lipsei solicitării speciale a atenţiei, prudenţa scade.

*Conform raportului Buletinul siguranţei rutiere 2019 realizat de Poliţia Română

CARE SUNT CELE MAI FRECVENTE TIPURI DE ACCIDENTE GRAVE?

Din păcate, principala cauză a accidentelor grave produse în 2019 o reprezintă coliziunile în care au fost accidentaţi pietoni. Cele mai des intalnite cauze ale accidentelor sunt: indisciplina pietonilor (traversarea neregulamentară sau deplasarea pe parte carosabilă), viteza neregulamentară sau neadaptată la condiţiile de drum şi neacordarea priorităţii pietonilor. Urmate de acestea se află accidentele produse în urma neacordării de prioritate vehiculelor, sau a nerespectării distanţei.

  • aproximativ o treime (32,6%) reprezintă accidente în care au fost accidentați grav pietoni
  • coliziunea laterală (14,9%)
  • coliziunea frontală (9,8%)
  • lovirea unui obstacol în afara carosabilului (9,4%)*
*Conform raportului Buletinul siguranţei rutiere 2019 realizat de Poliţia Română

ÎN CE PERIOADA A ANULUI AU LOC CELE MAI MULTE ACCIDENTE GRAVE?

Se pare că luna august este cea mai periculoasă lună din punct de vedere a evenimentelor nefericite în trafic.

Datorită perioadelor de vacanţă, numărul accidentelor creşte. Astfel că, în luna august, au fost înregistrate cele mai multe astfel de evenimente. Media zilnică a lunii august în 2019 este de 29,3 accidente grave/zi.*

*Conform raportului Buletinul siguranţei rutiere 2019 realizat de Poliţia Română

CARE SUNT PRINCIPALELE CAUZE ALE ACCIDENTELOR RUTIERE GRAVE?

Neadaptarea vitezei la condițiile de drum și traversarea neregulamentară de către pietoni rămân cele mai frecvente două cauze generatoare de accidente rutiere grave, în general dar și în mediul rural. Din păcate, în mediul urban, caracterul letal al accidentelor care au fost cauzate de abaterile bicicliştilor a fost în creştere continuă în ultimii ani.

  • LOCUL 1 – viteză neadaptată la condiţiile de drum
  • LOCUL 2 – traversare neregulamentară pietoni
  • LOCUL 3 - abateri bicicliști
  • LOCUL 4 - neacordare prioritate pietoni*
*Conform raportului Buletinul siguranţei rutiere 2019 realizat de Poliţia Română

CARE SUNT CELE MAI FRECVENTE VICTIME ALE ACCIDENTELOR RUTIERE GRAVE?

Siguranța rutieră este încă o mare provocare, România fiind printre țările UE cu cele mai mari rate de accidente rutiere cu victime.

Pietonii reprezintă cel mai mare procent din totalul victimelor accidentelor comparativ cu media UE, ceea ce confirmă gradul ridicat de vulnerabilitate al acestei categorii (intervalul de +60 ani adună numărul cel mai mare de persoane decedate). Acest fapt se datorează, de exemplu, combinației dintre viteza mare de circulație și necesitățile curente ale utilizatorilor vulnerabili care traversează drumul sau circulă pe carosabil (de ex. în sate liniare). Urmaţi de pietoni, cele două categorii afectate cel mai frecvent sunt pasagerii şi apoi şoferii.*

*Conform raportului Buletinul siguranţei rutiere 2019 realizat de Poliţia Română

CAT DE MULT SE TEM ROMÂNII DE ACCIDENTE?

Accidentele rutiere reprezintă una dintre primele cauze de mortalitate în rândul populației, pentru toate categoriile de vârstă. *

Din păcate, deşi conform statisticilor Comisiei Europene, România se situează pe locul 1 în topul ţărilor cu cea mai mare rată de accidente rutiere mortale din Europa, există încă un număr ridicat de oameni care consideră că riscurile în trafic sunt medii, sau mici.**

  • 47% consideră că este un risc mare și foarte mare
  • 30% percept un risc mediu
  • 21 % percep un risc mic și foarte mic***
**Conform raportului Buletinul siguranţei rutiere 2019 realizat de Poliţia Română **Conform Statisticilor de siguranță rutieră 2019 realizate de Comisia Europeană ***Conform statisticilor din cadrul Barometrului realizat de UNSAR împreună cu IRES în 2020


O Campanie sustinuta de

Parteneri