DESPRE MODIFICĂRILE LEGISLAȚIEI RUTIERE

În ultimul timp, atenția publicului a fost atrasă de apariția unor noi modificări ale legislației rutiere. Subiectul a fost preluat de majoritatea mijloacelor de informare în masă, care au încercat, în mod sintetic, să prezinte aspectele cele mai importante. În încercarea de a atrage atenția, unii jurnaliști sau formatori de opinie au anunțat chiar că s-a modificat „Codul rutier”. În realitate, această exprimare inexactă a persistat de-a lungul anilor. Deși poate suna bine și atrage atenția publicului, nu este corectă din punct de vedere juridic.

În prezent, în țara noastră există o legislație rutieră compusă din două acte normative distincte: Ordonanța de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare și respectiv Regulamentul său de aplicare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006, cu modificările și completările ulterioare. Practic, nu este vorba de un cod juridic propriu-zis.

Un Cod Rutier ar fi o lege care ar reuni atât dispozițiile cuprinse în OUG 195/2002 (care ar constitui partea generală), cât și prevederile Regulamentului de aplicare (echivalentul părții speciale), unificând, și clarificând astfel reglementările privind circulația pe drumurile publice. Cu toate că în Parlament s-a lucrat mai bine de un deceniu la proiectul unui asemenea cod, din păcate nu s-a reușit adoptarea lui.

Întrucât legea nu este perfectă, dar este perfectibilă, asistăm la intervenții frecvente asupra legislației rutiere. Astfel, în numai 2 ani și jumătate (în intervalul ianuarie 2022 – iunie 2024), au fost adoptate si publicate nu mai puțin de 28 de acte normative care au modificat OUG 195/2002, unele dintre acestea aducând schimbări majore. Printre aceste modificări se numără și: incriminarea conducerii agresive (mai multe detalii regasiti aici), înăsprirea regimului sancționator pentru anumite fapte ce pun în pericol grav siguranța rutieră, introducerea posibilității constatării unor abateri pe baza sesizării participanților la trafic care prezintă înregistrări video surprinse în mod nemijlocit și întâmplător, etc..

Poate că ritmul acestor modificări pare foarte ridicat, în medie, aproape o modificare pe lună. Să nu uităm, însă, că aceste modificări sunt implementate din necesitatea obiectivă de a avea un cadru legislativ flexibil și adaptabil, capabil să răspundă în mod eficient provocărilor și schimbărilor continue din domeniul transportului și siguranței rutiere. În plus, în contextul integrării europene sau al acordurilor internaționale la care suntem parte, legislația rutieră națională trebuie modificată pentru a fi în conformitate cu standardele și reglementările internaționale.

Obiectivele modificărilor vizează, în principal:

– corectarea și clarificarea unor aspecte legislative ambigue sau învechite care pot duce la interpretări greșite sau aplicări incorecte;

– creșterea gradului de siguranță rutieră, în vederea reducerii numărului și consecințelor accidentelor de circulație;

– asigurarea fluenței traficului, pentru o mobilitate corespunzătoare;

– protecția mediului, cu scopul reducerii emisiilor poluante și promovarea transportului ecologic;

– introducerea unor sancțiuni mai adecvate pentru diverse încălcări ale legislației rutiere;

– eficientizarea procedurii constatarii și aplicării sancțiunilor pentru încălcările regulilor de circulație.

Indiferent de natura și motivul modificărilor survenite, participanții la traficul rutier, în special conducătorii de vehicule pentru care legea prevede obligativitatea deținerii unui permis de conducere, au obligația de a-și actualiza cunoștințele legislative  și de a se conforma noilor prevederi.

De aceea, este foarte important ca informarea asupra textului de lege să fie temeinică și completă, din surse oficiale – preferabil website-urile instituțiilor (de exemplu, https://legislatie.just.ro/), sau aplicații legislative autorizate.

Chiar dacă vă este greu să găsiți timpul necesar unei lecturi detaliate a noutăților legislative, siguranța dvs. și a celor dragi merită efortul!

Atenție! Simpla parcurgere a sintezelor lansate pe internet, sub forma de materiale scrise sau clipuri video, nu este în măsură să garanteze accesul la o informație completă și de calitate.

Pentru aprofundarea cunoștințelor, puteți participa la cursuri de conducere defensivă ori seminarii organizate de școli de șoferi sau organizații de siguranță rutieră. De asemenea, vă puteți verifica periodic nivelul de cunoaștere a normelor rutiere folosind aplicații mobile și resurse online autorizate care oferă teste și chestionare actualizate privind regulile de circulație (spre exemplu https://www.e-drpciv.ro/ ).

Rețineți! Numai prin actualizarea constantă a cunoștințelor dvs. privind regulile de circulație și respectarea lor întocmai, veți putea conduce în siguranță! Veți contribui, astfel, la un trafic rutier mai sigur pentru dvs. și pentru ceilalți.

CONSULTANT: Costin TĂTUC

2024-07-30T10:57:26+00:00 30 iulie 2024|La drum, La volan, Noutati|

Alege superstiţia care te reprezintă:

  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
  • superstitii
Created by potrace 1.16, written by Peter Selinger 2001-2019