La ce trebuie sa fii atent atunci cand inchei o asigurare de calatorie

Probabil ca atunci cand iti organizezi o vacanta nu te gandesti ca acolo ai putea pati ceva care sa aiba legatura cu sanatatea ta sau a celor cu care mergi, dar incheierea unei asigurari medicale pentru calatorii in strainatate (asigurarea de calatorie) ar trebui sa fie o decizie normala pentru orice persoana careia ii place sa aiba o vacanta fara griji.

Poti incheia asigurare de calatorie online sau poti apela la serviciile unui consultant de specialitate. Este important sa ai la indemana toate detaliile referitoare la calatorie: durata si perioada calatoriei, scopul (de ex. turistic, calatorie de afaceri, studii, la lucru etc.), practicarea unor sporturi in timpul calatoriei, destinatia si tara/ tarile pe care le vizitezi, numarul turistilor si datele de identificare (nume, prenume, adresa, CI/Pasaport, email, telefon).

Trebuie sa mai stii ca polita trebuie incheiata cand te afli in Romania, inainte de inceperea calatoriei. Asigurarea isi incepe valabilitatea la data inscrisa in polita, numai daca ai platit integral prima de asigurare si numai dupa ce ai parasit teritoriul Romaniei. Asigurarea nu este valabila in tarile in care persoana asigurata are domiciliul stabil sau al caror cetatean este.

De regula poti incheia polita pentru o perioada minima de 2 zile, iar perioada maxima poate fi de 365 zile.

De asemenea, trebuie sa stii ca exista polite care iti acopera o singura calatorie sau, daca obisnuiesti sa calatoresti mai des (de exemplu in city break-uri, vacanta de iarna, vizita la rude etc.) poti incheia o polita care sa te acopere pentru intreaga perioada de asigurare, indiferent de numarul de calatorii pe care le faci in acea perioada, dar nu mai mult de un anumit numar de zile consecutive.

Daca intervine ceva neprevazut si trebuie sa isi prelungesti sederea in strainatate, poti solicita asiguratorului tau sa prelungeasca polita de asigurare, daca il instiintezi in prealabil (de regula cu 2-3 zile inainte de expirarea politei), acesta isi exprima acordul si platesti o prima de asigurare suplimentara.

Daca in momentul incheierii asigurarii, nu te afli pe teritoriul Romaniei, raspunderea asiguratorului incepe de regula dupa un anumit numar de zile (de exemplu 7 sau 8 zile), calculate din ziua urmatoare emiterii politei si efectuarii platii primei de asigurare. In aceasta situatie, in cazul unei daune, va trebui sa faci dovada ca ai parasit Romania cu cel mult 4 saptamani inainte de incheierea politei.

Serviciile medicale externe pot ajunge la costuri exorbitante, insa o asigurare medicala de calatorie iti ofera protectie preluand cheltuielile medicale (conform planului de acoperire pentru care ai optat si in limita sumelor asigurate specificate in polita) ocazionate de exemplu de: tratamentul medical de urgenta, tratamentul ambulatoriu, spitalizare, medicamente prescrise, interventii chirurgicale, transport de urgenta, repatriere si chiar interventiile stomatologice de urgenta.

De asemenea, nu uita ca in functie de produsul de asigurare ales, acesta iti poate oferi protectie si pentru alte riscuri suplimentare cum ar fi: raspunderea civila privata in strainate, anularea calatoriei si/sau intreruperea calatoriei (storno), pierderea bagajelor, pierderea documentelor, deplasarea unui insotitor, repatrierea copiilor minori in cazul in care asiguratul va fi nevoit sa stea mai mult in spital, acoperire pentru sporturi extreme etc.

Este important sa stii ca polita de calatorie acopera doar accidentele si imbolnavirile survenite neasteptat si imprevizibil, in timpul perioadei asigurate, asiguratorul preluand cheltuielile medicale de urgenta si/sau de repatriere a asiguratului. Asadar nu sunt acoperite bolile cronice, bolile preexistente si consecintele unor astfel de boli. Cu toate acestea, asiguratorii acorda despagubiri pentru asistenta medicala ce implica masuri de urgenta pentru salvarea vietii sau pentru calmarea durerii acute, intr-o anumita limita (de regula 500 – 1.000 EUR).

Atentie! Iti recomandam sa consulti cu atentie conditiile de asigurare atasate politei tale si/sau sa te adresezi asiguratorului ori consultantului in asigurari, pentru a afla toate detaliile despre acoperirea de care beneficiezi, dar si despre obligatiile pe care le ai si riscurile excluse din acoperire.

Daca planuiesti o vacanta este bine sa stii care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi ca sa fii despagubit in cazul unui eveniment nedorit.
In cazul unei probleme medicale tot ce trebuie sa faci este sa suni imediat la numarul de telefon inscris polita. In cazul in care nu ai polita la indemana, poti accesa mediul online, unde asiguratorii ofera informatii detaliate despre procedura in caz de dauna.

Apeland la telefon compania de asistenta, vei fi indrumat catre un centru medical unde vei primi ingrijirile necesare. In cazuri de urgenta, in care nu esti apt fizic sa suni, personalul medical sau insotitorii tai pot face asta in locul tau.

De regula, compania de asistenta te va indruma catre un centru medical cu care asiguratorul colaboreaza, caz in care nu vei avea de achitat cheltuielile ocazionate. Exista si posibilitatea in care alegi sa fii tratat in alte centre medicale, caz in care vei achita facturile aferente, urmand sa iti fie compensate costurile de catre asigurator, in baza dosarului de dauna intocmit la intoarcerea in tara.

Atentie! In toate cazurile de producere a unui eveniment nedorit (accidente, imbolnaviri) este obligatoriu sa informezi compania de asistenta sau asiguratorul in cel mai scurt timp posibil, anterior prestarii serviciilor medicale sau de repatriere. De asemenea, trebuie sa pastrezi toate documentele medicale si facturile pentru a le prezenta asiguratorului in vederea intocmirii dosarului de dauna.

Nu in ultimul rand, nu uita ca o asigurare de calatorie iti ofera protectie pentru vacantele in afara tarii. Pentru tot restul timpului petrecut in tara, fie pleci in vacanta la mare sau la munte, fie ca esti la serviciu sau acasa, iti recomandam sa detii o asigurare pentru accidente persoane, o asigurare de sanatate si/sau o asigurare de viata. Mai multe detalii si sfaturi utile vei regasi celelalte sectiuni ale Asiguropedia.

Asadar atunci cand pleci in vacanta in strainatate, nu uita asigurarea de calatorie – un pret mic pentru a te bucura de o vacanta linistita!

2023-07-25T14:27:51+00:00 19 decembrie 2017|Asigurari explicate, Asigurari explicate - Generale|

Alege superstiţia care te reprezintă:

 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
 • superstitii
Created by potrace 1.16, written by Peter Selinger 2001-2019