Exista mai multe bariere atunci cand ne gandim la o asigurare. Aspecte precum “nu mi se poate intampla mie”, “sunt prea tanar pentru asta”, “mi se pare prea complicat” sau “este o alta cheltuiala care nu imi este necesara” sunt destul de frecvente.
Insa viata de zi cu zi si statistica despre accidente, incendii, furtuni ori alte evenimente nefericite ne spune ca ar trebui macar sa ne informam mai mult.
Specialistii recomanda sa te informezi despre asigurari, sa discuti cu un agent sau pur si simplu sa intrebi inainte de a spune nu. S-ar putea sa descoperi ca ai nevoie mai mult decat ai crezut pana atunci. Evenimentele neprevazute te pot lua de cele mai multe ori pe nepregatite si te afecteaza atat pe tine, cat si pe cei din jur sau afacerea pe care o coordonezi, angajatii acesteia, etc.
De ce?
Niciodata nu stii ce se poate intampla
Ai grija de familie, de cei pe care ii iubesti
Ai grija de afaceri si de angajatii acesteia
Pensia nu trebuie sa fie acel moment din viata in care grijile te coplesesc. Iti poti suplimenta venitul la pensie daca alegi din timp o polita de asigurare
Decesul nu ar trebui sa insemne si datorii
Adesea consideram ca putem sa economisim si singuri o suma de bani de care sa ne folosim cand apare un eveniment neprevazut. Realitatea este insa ca, de cele mai multe ori, suma estimata de noi acopera o mica parte pentru aceste situatii sau alegem sa o folosim in alte scopuri decat cele initiale.
Primul pas este desigur sa constientizezi ca esti expus zi de zi unor diferite tipuri de riscuri, care au atat un impact emotional, dar si financiar. Asigurarea este o metoda care reduce costul pierderilor sau efectele provocate de acestea, astfel:
- Asigurarile ofera protectie 24 de h din 24, oriunde te-ai afla (cu exceptia unor zone cu grad mare risc, de exemplu zone de razboi);
- Asiguratul plateste o prima de asigurare (lunar, trimestrial, semestrial sau anual) si Compania de asigurari preia riscul pentru evenimentele neprevazute.
- Asigurarile pot fi o sursa de economisire sau investitie pe termen lung si accelereaza cresterea economica (asigurarea transforma capitalul in investitii, mareste stabilitatea financiara si comertul).
Inainte de a-ti face o asigurare, informeaza-te asupra produselor disponibile pe piata, oferta companiilor de asigurari fiind complexa, variata si de multe ori adaptata nevoilor fiecarei persoane. De aceea este preferabil sa iti faci o analiza atenta a propriilor nevoi, dar si sa discuti cu un specialist pentru ca produsul ales intr-adevar sa se potriveasca nevoilor tale
Ce este Risk Pooling
Asigurarea reprezinta un transfer de risc. Ea transfera riscul de pierderi financiare ca rezultat al unor evenimente specificate, dar imprevizibile, de la o persoana sau firma catre un asigurator, in schimbul unei platii unei prime de asigurare.
Daca se produce un eveniment asigurat, persoana asigurata va fi indreptatita la o compensatie / despagubire de la asigurator.
Asigurarea este asadar un mijloc de reducere a incertitudinii. In schimbul cumpararii unei polite de asigurare pentru o prima mai mica, cunoscuta ca valoare, este indepartata posibilitatea unei pierderi mai mari.
Prin acumularea primelor si evenimentelor asigurate (denumita si pooling) impactul financiar al unui eveniment, care ar putea fi dezastruos pentru un asigurat, este dispersat intr-un grup mai larg. Asadar Pooling-ul disperseaza costul pierderilor in randul unui numar de asigurati.
Sa luam exemplul asigurarilor facultative pentru locuinte – cazul unui incendiu. Cand acest risc este dispersat, costul mare al celor catorva care sufera un incendiu este impartit intre toti membrii grupului (pool-ului). Costul mediu pentru fiecare membru al grupului (prima) este relativ scazut, deoarece cel mai probabil numai un numar redus dintre ei vor suferi o paguba. Pretul asigurarii ar trebui sa fie astfel stabilit astfel incat o persoana sa fie pregatita sa plateasca o prima mai mica, de valoare cunoscuta, pentru a nu fi nevoita sa plateasca costul financiar de valoare necunoscuta – dar probabil foarte mare – al evenimentului asigurat. Totodata, fiecare asigurat ar trebui sa plateasca o prima corecta in raport cu riscul de dauna pe care il aduce in pool.