Pentru multi dintre noi, o vacanta perfecta inseamna nu doar relaxare la plaja sau in varf de munte, ci si includerea in program a unor sporturi pe care nu avem ocazia sa le practicam decat in concediu.
Daca esti pasionat de surfing, scuba-diving, rafting, bungee-jumping, parasutism, zboruri cu deltaplanul sau cu parapanta, calarie, plimbari cu ATV-ul sau mountain-bike, nu uita sa te pregatesti putin inainte de vacanta. Si nu ne referim doar la pregatirea echipamentelor necesare, ci la asigurare.
Stii deja ca, inainte de orice calatorie in strainatate, este recomandat sa inchei o asigurare travel. Daca planul tau de vacanta include practicarea sporturilor extreme, recomandarea noastra este sa iti personalizezi corespunzator polita de calatorie, deoarece multe polite standard nu acopera accidentele cauzate de astfel de activitati.
Printre sporturile care ar putea fi acoperite suplimentar de asigurarea de calatorie in strainatate, in functie de oferta fiecarui asigurator in parte si de personalizarea acesteia, se numara, de exemplu:
- Sporturi nautice: jet skiing, scuba-diving, snorkeling, rafting, surfing, windsurfing, kite surfing, wakeboard, cave diving, powerboat, yachting, kayaking, caiac, canoe, navigatie cu vase prevazute cu vele;
- Sporturi aeriene: bungee-jumping, deltaplan, parapanta, parasutism, planorism, deltaplanorism, kiting, zbor cu aeronave cu motor de mici dimensiuni;
- Sporturi terestre: adventure race, tiroliana, alpinism, escalada, canyoning, abseiling, indoor climbing, role, skateboarding, sandboarding, calarie, speologie, paintball, trageri cu arme de foc, cu aer comprimat, tir cu arcul sau arbalete, vanatoare sportiva, pescuit cu harpon cu resort sau aer comprimat, safari;
- Sporturi pe roti: ciclism, raliuri, motociclism MTB/BMX, conducerea de ATV, motociclete de teren, mountain biking, speed biking, inclusiv downhill, off-road cu masini de teren.
Pentru o acoperire eficienta a riscului de accident, este important sa te documentezi cu privire la ce tip de polita poti incheia in cazul in care intentionezi sa practici sporturi extreme, acestea fiind considerate activitati cu grad mare de periculozitate. Asiguratorii au o oferta varianta si ofera acoperiri specifice inclusiv pentru sporturile extreme, prin urmare ai de unde alege.
De ce este atat de importanta o asigurare de calatorie in strainatate? Pentru ca, in cazul producerii unui accident sau a unei imbolnaviri neasteptate si imprevizibile, asiguratorul va acoperi cheltuielile medicale de urgenta, necesare pana la stabilizarea starii tale de sanatate, inclusiv transportul medical si repatrierea, in limitele prevazute de polita de asigurare.
In plus, este bine sa stii ca in polita de calatorie pot fi incluse si acoperi suplimentare, cum ar fi:
- raspunderea civila privata in strainatate;
- pierderea, deteriorarea sau furtul bagajelor;
- pierderea sau furtul documentelor (cartea de identitate, pasaportul etc.);
- intarzierea mijlocului de transport.
De asemenea, este foarte important sa alegi planul de acoperire adecvat, adica sumele pana la care asiguratorul iti poate oferi despagubiri, precum si acoperirea teritoriala necesara.
Iti recomandam sa acorzi atentie si la riscurile excluse din acoperire. Dintre cele mai importante excluderi enumeram:
- evenimentele produse in locuri (de ex. in afara pistei ori a locurilor special amenajate) sau in circumstante in care practicarea sporturilor respective reprezinta o incalcare a reglementarilor legale locale;
- participarea asiguratului in calitate de sportiv profesionist sau amator la concursuri sportive si la antrenamente pentru asemenea evenimente;
- afectiuni ale bolilor pre-existente, cu exceptia cazurilor de acutizare a unei boli cronice care necesita masuri de urgenta pentru salvarea vietii asiguratului sau masuri numai pentru calmarea durerii acute, in limita de despagubire precizata in polita / conditiile de asigurare;
- orice tratamente stomatologice, cu exceptia tratamentului dentar de urgenta necesar pentru calmarea directa a durerii, in limita de despagubire precizata in polita/ conditiile de asigurare.
Totodata, este foarte important sa stii ce ai de facut in cazul producerii unui eveniment: suna la numarul serviciului de asistenta indicat in polita de asigurare si urmeaza indicatiile primite. Daca alegi singur unitatea medicala, asiguratorul are dreptul sa iti refuza plata despagubirii sau sa o limiteze. Asadar suna inainte de orice!
Statisticile arata ca tot mai multi romani constientizeaza beneficiile unei astfel de asigurari. In 2018, au fost incheiate peste 408.250 de polite de asigurare pentru calatorii in strainatate, cu 40% mai multe fata de anul anterior, iar in primul trimestru al anului 2019 romanii au incheiat 422.743 de polite, in crestere cu 30% fata de aceeasi perioada a anului 2018.[1]
Este bine sa ma stii ca, in cazul in care ai uitat sa inchei asigurarea in timp util, poti face acest lucru si in aeroport, inainte de plecare, deoarece majoritatea asiguratorilor avand acest produs si online.
[1] conform datelor publicate de ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara.